Oblačno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
To ste netušili: Najstaršie zviera na svete žije vo vašej kúpeľni
Zdielať na

To ste netušili: Najstaršie zviera na svete žije vo vašej kúpeľni

Pozrite si tiež archívne video o nebezpečenstve uštipnutia hmyzom.

Rybenka: záhadný obyvateľ kúpeľne.

Šehla obyčajná (Lepisma saccharina) je starobylý druh hmyzu, ktorý sa vyskytuje už 300 miliónov rokov. Hoci ich mnohí ľudia považujú za škodcov pre ich zvláštny vzhľad a záhadný spôsob života, rybneky sú v skutočnosti pre človeka neškodné. V skutočnosti majú prekvapivú vlastnosť: milujú kúpeľne!

Prečo však milujú kúpeľne? Dôvodom je vlhkosť. Rybenkám sa darí vo vlhkom prostredí a vlhkosť, ktorú produkujú kúpeľne, sprchy a umývadlá, je pre ne ideálna.

Rybenky nie sú vyberavé v tom, čo jedia. Konzumujú širokú škálu rastlinnej a živočíšnej potravy vrátane opadaných vlasov, mydlovej špiny, insekticídov, húb, papiera, lepidla, kníh a kože. Táto flexibilita im pomáha prispôsobiť sa rôznym prostrediam.

Rybenky sú nočné tvory, aktívnejšie sú v tme. Behajú rýchlo, ale nevedia skákať. Majú sivú farbu a ich šupinaté telo im dodáva jasný strieborný lesk. Zaujímavosťou je, že sa môžu dožiť až päť rokov, čo je u hmyzu rarita.

Bojovať so strieborným šupinatým hmyzom nie je jednoduché, ale je to možné. Najúčinnejšou metódou je zníženie vlhkosti v kúpeľni. To sa dá dosiahnuť dobrým vetraním, odvlhčovačom alebo opravou kvapkajúcich vodovodných kohútikov. Pomôcť môže aj čistenie, odstraňovanie spadnutých vlasov a omrviniek a používanie insekticídov.

Hoci rybenky môžu byť v kúpeľni nevítanými hosťami, sú neškodné a majú fascinujúce vlastnosti. Ak ich lepšie spoznáme, možno sa ich začneme menej báť a prijmeme ich ako tajomných obyvateľov kúpeľne.

AK STE EŠTE NIKDY NEVIDELI RYBENKY NAŽIVO, POZRITE SI NASLEDUJÚCE VIDEO:

Súvisiace články