Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kolosálny objav v Egypte: Archeológovia v nemom úžase
Zdielať na

Kolosálny objav v Egypte: Archeológovia v nemom úžase

Pozrite si tiež archívne video o prevoze múmií faraónov.

Vedci nemohli uveriť vlastným očiam, keď to zbadali.

Egyptský faraón Ramzes II. je známe meno. Staroveký panovník bol tretím faraónom devätnástej egyptskej dynastie, ktorý žil približne v rokoch 1303 až 1213 pred n. l. a vládol v rokoch 1279 až 1213 pred n. l. Všeobecne sa predpokladá, že bol jedným z najvplyvnejších faraónov Novej ríše starovekého Egypta, keď bola ríša na svojom skutočnom vrchole a najmocnejšia.

Ptolemaiovská éra zahŕňala 33. a poslednú dynastiu a trvala od roku 305 pred n. l. do roku 30 pred n. l. V skutočnosti sa mu aj viac ako tisícročie po jeho smrti stále prinášali obrovské obety, čo svedčí o tom, ako veľmi ho v starovekom Egypte obdivovali.

Obrovská vápencová socha Ramsesa, ktorá zobrazuje faraóna v sediacej polohe, s dvojitou korunou a kráľovskou kobrou na hlave, bola zhotovená pred 3200 rokmi. Na zadnej strane sochy sú hieroglyfy oslavujúce faraóna, považovaného za jedného z najmocnejších egyptských vládcov. Socha bola nájdená pred takmer 100 rokmi a doteraz sa nepodarilo nájsť všetky jej časti.

Teraz sa tímu egyptských archeológov podaril kolosálny objav, keď našli chýbajúcu časť monumentálnej sochy Ramzesa II. Výška celej sochy, vrátane spodnej časti vykopanej pred desiatkami rokov, je teraz približne 7 metrov.

"Výskum potvrdil, že nová časť sochy je replikou spodnej časti, ktorú objavil nemecký archeológ Günther Roeder v roku 1930,"

- povedal Mustafa Vazírí, vedúci egyptskej Najvyššej archeologickej rady. 

ARCHEOLOGICKÝ TÍM ZAČAL SOCHU ČISTIŤ PRE MODELOVANIE, KTORÉ UKÁŽE, AKO OBE ČASTI SOCHY VYZERAJÚ SPOLU.

Súvisiace články