Skoro jasno
16°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Všetko je inak: TOTO je pravda o desivej záhade Pompejí
Zdielať na
Video

Všetko je inak: TOTO je pravda o desivej záhade Pompejí

Zdroj: FreePik

Sedemdesiatdeväť rokov po roku pred naším letopočtom vybuchla jedna z mohutných talianskych sopiek, Vezuv, a zrovnala so zemou mesto Pompeje. Zatiaľ je to jasný, historicky podložený fakt. Čo je teda hoax? Čítajte ďalej.

Oblasť bola objavená pred stovkami rokov, ale vykopávky stále pokračujú a mnohých archeológov táto záhadná oblasť stále fascinuje, pretože pod sopečným popolom, prachom a kameňmi, ktoré pokrývajú mesto, sa zachovali tisíce artefaktov v neporušenom stave a vedci dokonca našli neporušené obydlia. Oblasť bola vyhlásená za svetové dedičstvo a v súčasnosti je prístupná turistom.

Tragédia, ktorá sa tu odohrala, je nepopierateľná, najmä preto, že najväčšou atrakciou oblasti sú kamenné ľudské sochy, ktoré boli uväznené v kamenných väzniciach lávou, ktorá sa valila na mesto. Podľa legendy sú ich tváre "zmrazené" posledným bolestným výkrikom a ich utrpenie je viditeľné až do konca vekov,

To však nie je pravda. Teória bola nedávno vyvrátená a odvtedy sa dokázalo, že kamenné sochy z Pompejí nie sú tým, za čo sme ich považovali.

Sopečné erupcie sú spojené s jedovatými plynmi, a keďže mesto sa nachádzalo priamo na úpätí sopky a plyny sa veľmi rýchlo šírili vzduchom, v čase, keď láva dorazila do mesta, obyvatelia už boli mŕtvi.

Druhým dôvodom je, že náhla vlna horúčav zabila ľudí takmer okamžite, vlhkosť v ich telách sa úplne vyparila (viac ako polovicu nášho tela tvorí voda), mäkké tkanivá sa im tiež vyparili a lebky explodovali, takže nie je možné, že by zomreli v dôsledku padajúcej lávy.

Okolo erupcie je mnoho ďalších záhad, napríklad vedci si nie sú istí, či k nej došlo v lete alebo na jeseň.

Je tu však záhada kamenných sôch: boli umelo vytvorené, takže neskameneli ako priamy dôsledok erupcie. V zemi, kde boli mŕtvi pochovaní pod sopečným popolom, asi 30 metrov hlboko, Fiorelli (antikvár) nalial do dutín sadru, ktorá vyplnila priestor medzi telami. Keďže z tiel zostali len kosti, ale celé telo bolo stále na mieste, vznikol dokonalý odliatok tiel ľudí, presnejšie miesta, kde sa nachádzali.

Hoci teda telá obsahujú skutočné ľudské kosti, sochy nie sú celkom tým, za čo sa považovali, ale negatívnym odliatkom bývalých obyvateľov, umelo vytvoreným, ale obsahujúcim skutočné ľudské tkanivo.

Archeológovia však nemali v úmysle nikoho oklamať, skôr išlo o obyčajné nedorozumenie, keďže vedci v dávnej dobe pracovali na obnove mesta a snažili sa ho čo najskôr dať do poriadku, hnaní vedeckou zvedavosťou.

Tu je niekoľko záberov a videí z Pompejí:

Súvisiace články