Jasno
32°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Šokujúci nález v žalúdku múmie: Budeme prepisovať učebnice?
Zdielať na

Šokujúci nález v žalúdku múmie: Budeme prepisovať učebnice?

Pozrite si tiež archívne video o slovenských objavoch v Egypte.

Séria vzrušujúcich nálezov by mohla dokázať, že všetko sa začalo oveľa skôr.

Keď spomenieme Egypťanov spred tisícok rokov, hneď sa nám vybavia obrazy pyramíd alebo múmií, ktoré sa zachovali. S veľkou starovekou kultúrou sa spája nespočetné množstvo príbehov, povestí a vedeckých objavov, ale je tu ešte niečo, čo môže vykresliť úplne nový obraz o tom, kam až siahali hranice ríše.

Kto teda objavil Ameriku?

Je možné, že Egypťania boli na kontinente už tisícky rokov pred Krištofom Kolumbom.

K AKÉMU ZÁVERU DOSPELI VEDCI?

Existuje na to vedecký termín predkolumbovské plavby, čo sú kultúrne a, samozrejme, aj ekonomické súvislosti, keď iné kultúry dosiahli Ameriku pred príchodom portugalského moreplavca. O plavbách Vikingov do Ameriky a ich osídlení v Amerike sa už nediskutuje, pretože vedci našli množstvo dôkazov, ktoré to potvrdzujú.

Zaujímavé je však spojenie medzi polynézskym svetom a Amerikou a ešte zaujímavejšie je spojenie medzi Egyptom, starovekou Afrikou a starovekou Amerikou. Stopy kokaínu a nikotínu sa našli v brušnej dutine niekoľkých múmií a v iných častiach ich tiel. Obe rastliny sú však spojené s Amerikou. Je teda možné, že Egypťania sa nejakým spôsobom dostali do Nového sveta.

Kúsky tabakových listov sa našli v žalúdku múmie Ramzesa II. Mnohí vedci sa však domnievajú, že mohli byť neskoršie, keďže múmia bola v priebehu 100 rokov päťkrát otvorená a tiež premiestnená. Odvtedy je však vedecký svet rozdelený, keďže sa v múmiách našiel materiál, ktorý mohol pochádzať len z Nového sveta, dávno pred Kolumbom.

Aj záhadnú stredoamerickú kultúru Olmékov podozrievali z afrických koreňov.

Súvisiace články