Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Odhalili najväčší podvod všetkých čias: Veria mu milióny ľudí
Zdielať na

Odhalili najväčší podvod všetkých čias: Veria mu milióny ľudí

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako sa šíri hoax.

Celá Amerika žasla nad mimoriadnym objavom, ktorý bol len nepodareným podvodom.

Pred viac ako 150 rokmi sa do svetovej tlače dostala správa o brutálnom podvode. Všetko sa začalo senzačným archeologickým objavom skamenených pozostatkov trojmetrového tvora podobného človeku na farme v štáte New York v roku 1869, ktorý mal dokázať, že obri, ktorí podľa Starého zákona obývali Zem pred potopou, naozaj existovali.

Netreba dodávať, že objavitelia tohto neuveriteľného nálezu sa neskôr ukázali ako obete rozsiahleho a dômyselného podvodu.

William C. "Stub" Newell, farmár z dediny Cardiff v štáte New York, kopal 16. októbra 1869 na svojej farme studňu, keď narazil na nečakaný problém. Najskôr si myslel, že nález je mŕtvola mŕtveho indiána, ale pri ďalšom kopaní do zeme sa objavila veľká kamenná socha veľmi zvláštneho druhu, ktorá okamžite vzbudila veľký záujem.

Predmet vysoký asi tri metre a vážiaci okolo 1300 kilogramov pripomínal skamenenú mŕtvolu obrovského humanoida, ktorý ležal v zhrbenej polohe so zvláštnym úsmevom na tvári a pravou rukou si zakrýval slabiny.

Fotografie obrovskej sochy si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

Správa o neuveriteľnom objave sa, samozrejme, rýchlo rozšírila po okolí a na pozostatky zosnulého obra sa okamžite prišli pozrieť davy ľudí. Niet divu, že Newell na druhý deň postavil okolo podivného objektu stan a od návštevníkov vyberal 50 centov za 15-minútovú prehliadku skameneného obra.

Záhadná socha vyvolala obrovský rozruch, pretože tlač špekulovala, že podivná mŕtvola by mohla byť pozemskými pozostatkami jedného z obrov spomínaných v knihe Genezis, ktorých Boh vymazal z povrchu zeme pri potope. Spolu s laikmi a senzáciechtivými novinármi však do Cardiffu pricestovali aj niektorí vedeckí odborníci, aby rozlúštili záhadu podivného tvora, zatiaľ čo paleontológ z Yaleovej univerzity Othniel C. Marsh objavil na kamennom obrovi čerstvé stopy po dláte a vyhlásil, že ide o jasný podvrh.

Táto veľmi zvláštna aféra sa napokon skončila 10. decembra, dva mesiace po objavení cardiffského obra, keď newyorský výrobca cigár George Hull verejne priznal, že kamenná postava je jeho dielom a že ide o podvod.

Hull, ktorý bol presvedčený ateista a otvorený zástanca Darwinovej evolučnej teórie, sa na služobnej ceste v Iowe dostal do sporu s miestnym metodistickým kazateľom, ktorý sa ho snažil presvedčiť, že Biblia je doslovná a že stvorenie sveta sa uskutočnilo podľa Mojžišových kníh a že Darwinove tvrdenia sú nesprávne.

Debata sa týkala aj obrov pred potopou, čo inšpirovalo Hulla k rozhodnutiu dokázať, ako ľahko sa dajú ľudia oklamať.

Tento dobrosrdečný a bohatý obchodník teda kúpil päťtonový blok sadry z lomu vo Fort Dodge v štáte Iowa - majiteľovi lomu klamal, že je určený na sochu Abrahama Lincolna - a najal chicagského obchodníka s mramorom, aby dal vytesať obrieho človeka dvom sochárom. Obra vymodeloval sám Hull, ktorý si dal záležať na tom, aby bola postava realistická do najmenších detailov, dokonca napodobnil póry a záhyby pokožky špendlíkmi a nakoniec sochu ošetril kyselinou sírovou a atramentom, aby jej dodal opotrebovaný, tisícročia starý vzhľad. Výrobca cigár vynaložil na dômyselnú mystifikáciu celkovo približne 2 600 dolárov. 

Súvisiace články