Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na Mesiaci sme zanechali niekoľko vriec s výkalmi
Zdielať na

Na Mesiaci sme zanechali niekoľko vriec s výkalmi

Pozrite si tiež archívne video o plynovode a vodovode na Mesiaci.

Všetci sme už počuli o tom, že astronauti zanechali na Mesiaci rôzne predmety: stopy po nich zanechalo viac ako sedemdesiat vesmírnych nástrojov, ako aj predmety, ktoré tam nechali, aby namiesto nich zobrali kamene; museli selektovať, pristávací modul mal obmedzenú kapacitu.

Misie Apollo priniesli v rokoch 1969 až 1972 na Zem celkovo 382 kilogramov mesačných hornín, takže niet divu, že potrebovali priestor. Pre porovnanie, po odchode ľudí zostalo na Mesiaci viac ako 200 ton odpadu.

A čo je najzbytočnejšie pri vesmírnej ceste, čo sa rozhodne neoplatí priniesť späť na Zem? Batérie, jedálenské potreby, fotoaparáty a

96 VRIEC S VÝKALMI, MOČOM A ZVRATKAMI.

Vo veliteľskom module Apolla nebolo miesto na toalety, takže astronauti vykonávali potrebu do plastových vreciek, ktoré jednoducho zanechali na Mesiaci. A cez špeciálnu trubicu močili priamo do vesmíru: najprv do vrecka, ktorého obsah potom vyprázdnili do vesmíru.

Zanechané výkaly by však neskôr mohli mať vedecké využitie: astrobiológovia možno raz budú môcť preskúmať desaťročia staré artefakty, aby zistili, či počas pobytu vo vesmíre neprešli nejakými genetickými mutáciami. Povrch Mesiaca ponúka dobrú príležitosť na štúdium toho, ako sa rôzne materiály menia v extrémnych podmienkach.

Súvisiace články