Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Toto je skutočný dôvod, prečo NASA už 50 rokov neposlala človeka na Mesiac
Zdielať na

Toto je skutočný dôvod, prečo NASA už 50 rokov neposlala človeka na Mesiac

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako sa Indii podarilo úspešne vyslať sondu na Mesiac.

Pristátie 12 ľudí na Mesiaci zostáva jedným z najväčších úspechov NASA, ak nie najväčším. Prečo sa jej tento úspech nepodarilo zopakovať už 50 rokov?

Astronauti na misiách Apollo v 60. a 70. rokoch minulého storočia zbierali kamene, fotografovali, robili experimenty, vyvesili na Mesiaci vlajky a potom sa vrátili domov. Tieto pristátia však nevytvorili trvalú ľudskú prítomnosť na Mesiaci. Viac ako 50 rokov po poslednom pristátí posádky na Mesiaci existuje veľa dôvodov na to, aby sa ľudia vrátili na Mesiac, kde by mohli zostať natrvalo.

NASA prisľúbila, že čoskoro by sme mohli na Mesiaci opäť vidieť amerických astronautov - možno najskôr v roku 2025 v rámci programu Artemis, v rámci ktorého sa povrchu Mesiaca dotknú prvé ženy, černošskí astronauti a Kanaďania. Jim Bridenstine, bývalý administrátor NASA, ktorý viedol agentúru počas Trumpovej vlády, povedal, že to neboli vedecké alebo technologické prekážky, ktoré bránili USA v opätovnom pristátí na Mesiaci. "Keby nebolo politického rizika, boli by sme na Mesiaci už teraz," povedal Bridenstine v telefonickom rozhovore s novinármi v roku 2018. "

Prečo sa teda astronauti nevrátili na Mesiac už viac ako 50 rokov?

"ZABRÁNILI TOMU POLITICKÉ RIZIKÁ," POVEDAL BRIDENSTINE.

Výskumníci a podnikatelia už dlho vyzývajú na vybudovanie základne s posádkou na Mesiaci - lunárnej vesmírnej stanice. "Ďalším logickým krokom by bolo zriadenie stálej ľudskej výskumnej stanice na Mesiaci. Mesačná základňa by sa mohla vyvinúť v skladisko paliva pre vzdialené vesmírne misie, uľahčiť prístup na Mars a odhaliť dlhoročné vedecké záhady o vzniku Zeme a Mesiaca.

Mnohí astronauti a ďalší odborníci však tvrdia, že najväčšie prekážky na ceste k realizácii nových lunárnych misií s posádkou sú triviálne a trochu deprimujúce.

Cesta na Mesiac je veľmi nákladná

Osvedčenou prekážkou každého programu letov do vesmíru, najmä misií s posádkou, sú vysoké náklady. Rozpočet NASA na rok 2023 je 25,4 miliardy dolárov a Bidenova administratíva žiada Kongres, aby ho do roku 2024 zvýšil na 27,2 miliardy dolárov.

Tieto sumy sa môžu zdať vysoké, ale keď sa rozdelia medzi celkovú sumu rezortu NASA na jedného zamestnanca a na jeden projekt, nie je to až tak veľa.

Je otázne, prečo sa stále nenájdu peniaze alebo investície zvonka na takýto projekt. Koľko ľudí by pozeralo naživo pristátie na Mesiaci za minimálny poplatok? Ak by sa miliarde ľudí oplatilo vidieť pristátie na Mesiaci, pokrylo by to časť nákladov na cestu a aj pre mnohých miliardárov by účasť na takejto misii stála za časť ich majetku. Preto sú záhadou finančné prekážky, na ktoré sa vláda USA odvoláva posledných 50 rokov.

Súvisiace články