Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Tajomstvá histórie: Nacistickí vojaci užívali metamfetamín
Zdielať na

Tajomstvá histórie: Nacistickí vojaci užívali metamfetamín

Pozrite si tiež archívne video o treste za predaj drog.

Adolf Hitler bol ako vodca Tretej ríše horlivým zástancom takzvanej Lebensreform (Životnej reformy): tá okrem iného znamenala, že príslušníci árijskej rasy by nemali fajčiť (Hitler sa vzdal cigariet v roku 1919 a nacisti spustili prvú protifajčiarsku kampaň na svete), piť ani brať drogy, aby vytvorili čistú a silnú rasu.

V tom istom čase poprední predstavitelia nacistickej strany, ako napríklad Heinrich Himmler, užívali masívne dávky drogy na báze amfetamínu s názvom Pervitin. Pervitín, známy ako "soľ pilotov" alebo "tanková čokoláda", považovali šéfovia Wehrmachtu za zázračnú drogu a voľne ho distribuovali medzi vojakmi. Droga zlepšovala bdelosť a výdrž vojakov, dodávala im sebavedomie a pocit eufórie. Piloti, pešiaci a príslušníci civilnej obrany tiež konzumovali veľké množstvá metamfetamínu na príkaz z vyšších miest.

V 30. a 40. rokoch 20. storočia to nebolo medzi priemyselnými krajinami ničím výnimočným, napríklad spojenci dávali svojim pilotom dexedrín.

Farmaceutická spoločnosť Temmler Werke začala v roku 1938 pracovať na Pervitine. Štruktúra lieku sa líšila od jeho predchodcov. Nemecká vojenská farmaceutická akadémia skúmala, či by metamfetamín mohol byť užitočný v bojových situáciách - testy ukázali, že v kontrolovanom prostredí ľudia užívajúci Pervitin dosahovali lepšie výsledky v matematických a pamäťových testoch. V roku 1939, keď bolo napadnuté Poľsko, dostali nemeckí vojaci 3 miligramové tablety.

Úspech invázie priniesol aj úspech Pervitinu a spotreba lieku sa rozbehla: v apríli až júni 1940, na začiatku bleskovej vojny, nemeckí vojaci spotrebovali 35 miliónov tabliet. Užívanie drog sa netýkalo len brancov: Hitler užíval kokaín a metamfetamín na viaceré svoje zdravotné problémy - pod prísnym lekárskym dohľadom. Začali ho užívať aj civilisti.

Pervitín mal síce určité pozitívne účinky, ale mnohí sa obávali o celkový obraz: Spojenci ho testovali na svojich pilotoch a zistili, že spôsobuje nabudenosť, nepokoj a zhoršuje úsudok. Údajne sa celá skupina vzdala Rusom pri Leningrade, pretože vystrieľali  všetku muníciu, keď boli v drogovej psychóze. Nemecké letectvo, Luftwaffe, tiež nebolo také účinné, pričom velitelia hlásili prinajmenšom zmiešané výsledky. Často sa dokumentovalo, že Pervitin spôsoboval nepokoj, nespavosť a bludy.

Napriek tomu spotreba neklesala a odhaduje sa, že v rokoch 1939 až 1945 spotrebovala nemecká armáda približne 200 miliónov tabliet. Pervitin zostal súčasťou zdravotníckych zásob východonemeckej aj západonemeckej armády až do roku 1988.

Súvisiace články