Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Svet vďačí za extázu katolíckemu kňazovi
Zdielať na

Svet vďačí za extázu katolíckemu kňazovi

Zdroj: Pexels

Extáza je obľúbenou syntetickou párty drogou od 80. rokov 20. storočia. Jej účinná látka, MDMA (chemický názov: 3,4-metyléndioxymetylamfetamín), bola prvýkrát syntetizovaná v roku 1912 v laboratóriu nemeckej farmaceutickej spoločnosti Merck, ale až v 70. rokoch 20. storočia s touto zlúčeninou niekto niečo urobil.

Vtedy ju znovu objavil americký chemik Alexander Shulgin, ktorý tiež nepovažoval látku za zvlášť zaujímavú, kým na univerzite nepočul chýry, že ju študenti chémie používajú ako rekreačnú drogu. Shulgin ju vyskúšal a stal sa závislým od látky, ktorú nazval bezkalorické martini.

V roku 1977 ho Shulgin nechal vyskúšať u svojho priateľa psychiatra na dôchodku Lea Zeffa, na ktorého psychoaktívne účinky MDMA urobili taký dojem, že sa vrátil do aktívnej praxe a začal drogu používať na svojich pacientoch. Nazval ju penicilínom duše. V priebehu niekoľkých rokov sa MDMA rozšírila medzi americkými psychiatrami, ktorí ju s dobrým účinkom používali pri prístupe k emočne uzavretým pacientom, v párovej terapii, pri liečbe posttraumatického stresu a u pacientov s veľkou depresiou. Keďže sa psychiatri obávali, že podobne ako LSD a meskalín sa táto droga dostane na ulicu a nakoniec bude zakázaná, snažili sa jej užívanie utajiť. Napriek tomu začiatkom 80. rokov 20. storočia užívala MDMA, vtedy nazývanú Adam, sieť 4 000 psychiatrov. Pacienti, samozrejme, nevedeli, čo užívajú.

Pre psychiatrov MDMA spočiatku vyrábala takzvaná Bostonská skupina, tajný tím profesorov z elitných univerzít na východnom pobreží, najmä z Harvardu a MIT. Títo uznávaní chemici mohli drogu vyrábať vo svojich laboratóriách bez toho, aby ich niekto vyrušoval. Dokonca sa pokúšali nahradiť vtedajšie drogy, kokaín a heroín, v newyorskej párty kultúre MDMA - pretože si mysleli, že tie ich sú oveľa menej škodlivé pre zdravie. Keďže dopyt po MDMA rástol, popri bostonskej skupine vzniklo v Texase druhé výrobné a distribučné centrum.

A práve tu sa objavuje téma dnešného príbehu, otec Michael Clegg, praktizujúci katolícky kňaz z Dallasu.

Clegg bol členom texaskej skupiny a neskôr jej vedúcim a účinky MDMA naňho urobili veľký dojem, mal duchovný zážitok, akoby počul Mojžišove slová z hory Sinaj. Clegg veril, že tento zážitok všetkých privedie bližšie k Bohu, a v rozpore s pôvodnými pravidlami skupiny začal rozdávať tabletky na trávu. Nazval ju extáza a považoval sa za misionára extázy.

Dopyt, samozrejme, explodoval, pretože mesto Dallas sa na drogu napojilo a Clegg čoskoro začal za drogu vyberať peniaze, aby pokryl náklady na výrobu. Clegg sa za pár rokov stal milionárom z extázy, ktorá bola ako droga legálna, takže ju bolo možné legálne kúpiť cez pult v dallaských nočných kluboch, ale existovala aj telefonická objednávková služba, na ktorú sa dalo dovolať z celého Texasu. V roku 1984 Cleggova skupina len v Dallase distribuovala 500 tisíc tabliet extázy.

Vláda reagovala pomaly, ale potom spanikárila. V roku 1985 bola extáza zakázaná, pričom tresty za jej distribúciu boli desaťkrát prísnejšie ako za distribúciu heroínu v rovnakej dávke. V roku 2001 bola opätovne legalizovaná na psychiatrickú liečbu, s veľmi prísnou reguláciou. Michael Clegg, kňaz, ktorý sa stal drogovým dílerom, bol zatknutý a odsedel si dva roky vo floridskom väzení. Za mrežami prežil nové zjavenie, zmenil si meno a od prepustenia píše pod menom Satyam Nadeem knihy o spiritualite, hľadaní duše, reinkarnácii, múdrosti, karme, hľadaní a nachádzaní Boha.

Extáza alebo MDMA je v súčasnosti piatou najrozšírenejšou drogou na svete po alkohole, nikotíne, kofeíne a marihuane.

Súvisiace články