Oblačno
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Vynálezca Coca-Coly zomrel ako žobrák a narkoman
Zdielať na
Life

Vynálezca Coca-Coly zomrel ako žobrák a narkoman

Zdroj: SITA

Najobľúbenejší nealkoholický nápoj na svete, Coca-Colu, vynašiel koncom 19. storočia americký lekárnik John Pemberton a pôvodne mal slúžiť ako liek, nie ako nápoj.

Teeto príbeh koly dobre známy. Nie je však známe, že Pemberton nemal z celosvetového úspechu Coca-Coly, ktorá má dnes hodnotu 200 miliárd dolárov, veľký prospech. Zomrel ako chudobný narkoman po tom, čo predal stále tajný recept a práva na kolu.

Pemberton, rodák z Georgie, bojoval v južanskej armáde počas americkej občianskej vojny. V roku 1865 bol ťažko zranený v bitke pri Columbuse, keď mu meč rozťal hruď. Podobne ako mnohí iní vojnoví veteráni, aj Pemberton sa stal závislým od morfia, ktoré sa používalo ako liek proti bolesti. Ako vyštudovaný lekárnik zasvätil svoj život liečbe a liečeniu závislosti od morfia a jeho nahrádzaniu novými liekmi. Výsledkom tohto úsilia bola Coca-Cola.

Coca-Cola pôvodne nebola sýtená oxidom uhličitým, ale obsahovala alkohol - v skutočnosti to bolo víno obohatené o kolové orechy a extrakt z listov koky, ktoré sa len málo líšilo od francúzskeho vína Vin Mariani, ktoré slúžilo ako jeho inšpirácia. Obsahovala aj trochu kokaínu, ktorý bol neskôr v receptúre nahradený kofeínom. Alkohol bol odstránený až tesne pred uvedením na trh, keď bola v Atlante (čo by jeden z najväčších trhov v štáte Georgia) vyhlásená prohibícia. Kyselina uhličitá však bola náhodne pridaná počas experimentovania, a keďže v tom čase sa kyselina uhličitá považovala za mimoriadne prospešnú pre zdravie, Pemberton ju ponechal - takže sa už dostatočne odlišovala od rôznych predávaných bylinných tonikov s podobnými funkciami. Keď mala kola v roku 1886 premiéru, propagovala sa ako liek proti migréne, impotencii, poruchám trávenia a najrôznejším nervovým problémom, okrem závislosti od morfia.

Úspech nebol, mierne povedané, ohromujúci a Pemberton ochorel - ukázalo sa, že mal rakovinu žalúdka - a znovu upadol do závislosti od morfia, ktorú vraj kola nedokázala vyliečiť. V roku 1888 predal recept a práva na Coca-Colu atlantskému podnikateľovi Asovi Candlerovi za 550 dolárov. Candler založil spoločnosť Coca-Cola Company a agresívne predával kolu po celom svete (neskôr sa stal starostom Atlanty). Pemberton sa jej však nedožil, zomrel v auguste 1888 ako závislý od morfia a bez prostriedkov. Jeho syn Charles sa pokúsil pokračovať v otcovom odkaze tým, že vymyslel alternatívnu verziu koly, ale s čoraz populárnejšou Coca Colou nemohol nič urobiť. O šesť rokov neskôr nasledoval svojho otca, tiež závislý od ópia.

Súvisiace články