Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kmeň Maorov vyzval antivaxerov, aby nepoužívali ich bojový tanec
Zdielať na
Life

Kmeň Maorov vyzval antivaxerov, aby nepoužívali ich bojový tanec

Zdroj: James Heremaia

Minulý týždeň sa zhruba dvetisíc demonštrantov zhromaždilo pred parlamentom vo Wellingtone, kde zaviali Trumpove vlajky a skandovali heslá proti očkovaniu, ako aj tradičný maorský bojový tanec haka.

Kmeň Ngati Toa, považovaný za strážcu haky, s tým nemal problém, no protestujúcich proti očkovaniu vyzvali, aby prestali používať ich tanec na svoje protesty.

"Ngati Toa odsudzuje používanie Ka Mate haky na sprostredkovanie antivakcinačných stanovísk,"

uvádza sa v správe. Komunikácia pripomenula, že mnohí z ich predkov sa stali obeťami epidémií a objasnila, že očkovanie proti COVID pre nich poskytuje najlepšiu ochranu, takže všetkých vyzývajú, aby sa dali zaočkovať.

Medzi Maormi je podiel očkovaných relatívne nízky: iba 61 percent dostalo obe očkovania proti koronavírusu, ale iba 71 percent užilo prvú dávku. Medzitým sa Nový Zéland snaží o 90-percentnú zaočkovanosť.

Premiérka Jacinda Ardernová krátko pred demonštráciou oznámila, že očkovanie bude povinné pre učiteľov a pracovníkov v sektore zdravotníctva a sociálnej starostlivosti. Na Novom Zélande presadzujú stratégiu zero-Covid. Najnovšie bolo hlásených 9 tisíc nových infekcií a 34 úmrtí, čo patrí k najnižším na svete.

Súvisiace články