Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Takto chránia život Vladimira Putina
Zdielať na
Life

Takto chránia život Vladimira Putina

Zdroj: SITA

Autá, bodyguardi a stará tradícia z čias feudálnych vládcov, to všetko zaručuje Putinovu fyzickú ochranu.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine sa vynorila alternatíva, že by Putin mohol byť zbavený moci násilím - napríklad ukrajinské noviny informovali, že minister obrany Sergej Šojgu plánuje proti Putinovi prevrat. Samozrejme, o dynamike vnútorných vzťahov Kremľa sa v súčasnosti nie veľmi oplatí čítať z ukrajinských novín, ale puč a možný atentát sú opäť aktuálnou témou. Ak teda niekedy z verejnej diskusie zmizli, pretože niekto s dôležitosťou Vladimira Putina chodí s krížom na čele už najmenej desaťročie. Ak je niekto takto v popredí záujmu, očividne robia zodpovední všetko, čo je v ich silách, aby ho ochránili, však? Na základe toho, čo vieme o bezpečnostných opatreniach, technológiách a jednotlivcoch, ktorí strážia Putina, je možné konštatovať, že áno, samozrejme. Ako však uvidíte neskôr, najdôležitejším článkom týchto obranných opatrení je práve najstráženejší človek, čiže samotný Putin.

Samozrejme, nemalo by sa zabúdať, že rovnako ako v prípade ochrany amerického prezidenta sa nezavesili všetky informácie o obranných mechanizmoch na celosvetovú sieť, platí to isté aj v prípade Putina, ale miestami je možné zachytiť zopár útržkov. Hlavným zdrojom väčšiny informácií je webová stránka Russia Beyond, ktorú prevádzkuje TV-Novosti, ktorú možno bezpečne označiť za nástroj ruskej moci, pretože tiež spravujú propagandistickú sieť RT.

Auto

Po toľkých úvodoch prejdime rovno k veci, teda ku konskej sile. O aute, ktoré vyváža Putina, sa síce vie veľmi málo, ale môžeme urobiť nejaké porovnania. Rozhodne máme viac informácií o Bidenovom Cadillacu, ale môžeme predpokladať, že niektoré z týchto systémov poskytuje aj Putinov Aurus Senat. Medzi tie základné určite patrí kamera s nočným videním, najmodernejší komunikačný systém, samostatný kyslíkový systém, automatický hasiaci systém a transfúzna jednotka so zodpovedajúcou krvnou skupinou prezidenta. Je zrejmé, že rovnako ako Cadillac aj Aurus Senat je vybavený supersilným obrnením a jeho motor je umiestnený tak, aby jeho prípadný výbuch spôsobil čo najmenšie škody. A rovnako aj palivová nádrž. Putinovo auto vyrába ruská luxusná značka NAMI a v roku 2021 na tento účel použila ďalší 8-valec s výkonom 598 koní. V tom čase však spoločnosť pracovala na ešte silnejšom kúsku. Predpokladá sa tiež, že Aurus bude schopný brániť Putina, aj keď je vozidlo úplne ponorené pod vodou.

Bodyguardi

Informácie o bodyguardoch preberajú všetky stránky z vyššie uvedeného webu Russia Beyond, takže ich dôveryhodnosť je prinajmenšom otázna. Dá sa povedať, že to, čo o Putinových bodyguardoch vieme, je presne, čo Kremeľ chce, aby sme vedeli.

Podľa webu sa bezpečnostné aktivity začínajú mesiace pred plánovanou Putinovou návštevou, vtedy bodyguardi skontrolujú všetky prípadné hrozby, či už ide o miestne zločiny, demonštrácie alebo dokonca možné prírodné katastrofy v tejto oblasti. Mesiac pred Putinovým príchodom bezpečnostné sily koordinujú svoju činnosť s miestnymi úradmi – v tomto okamihu je rezidencia určená pre prezidenta nielen skontrolovaná, ale odstránené aj všetky možné chyby, aby tam nechodil špecialista, keď tam bude Putin. V tejto dobe sa umiestňujú aj rušičky, ktoré blokujú rádiové signály (takže napríklad nie je možné diaľkovo odpáliť nálož), ale s určitými zariadeniami sú schopní detegovať všetky inteligentné zariadenia v blízkosti prezidenta. Prezidentovi bodyguardi majú právo to robiť, ako aj vykonávať prehliadky a dokonca zhabať vozidlá, ktoré nikdy predtým nevideli – k tomu poslednému zatiaľ podľa stránky nedošlo.

Názov organizácie na ochranu prezidenta je Federálna bezpečnostná služba (v ruštine: Федеральная служба охраны, ФСО, skrátene FSO). O FSO sa toho veľa nevie, veľká časť jej činnosti je utajená, ale hovorí sa, že má 50 tisíc zamestnancov, pretože chráni nielen Putina, ale celé ruské vedenie všeobecne, ako napríklad aj premiéra. A v rámci FSO je samostatná jednotka zameraná len a výlučne na Putinovu bezpečnosť.

Čo je potrebné na to, aby ste sa dostali do tejto jednotky? Možno zaujímavejšie je, čo nepotrebujete: napríklad skúsenosť z bojov, ani policajná minulosť nie sú podmienkou. Je to preto, že vojaci vo vojne útočia, ale pri tejto práci je potrebné zamerať sa výlučne na obranu. A policajti sú vyškolení na chytenie podozrivých, čo tiež nie je potrebné. Prioritou je za každých okolností fyzická bezpečnosť chránenej osoby. Žiadateľ musí byť vybavený takzvanou "operačnou psychológiou", čo znamená, že je schopný predvídať a predchádzať hrozbám a robiť to všetko bez povšimnutia ostatných, čo je mimoriadne dôležité. Ďalšie požiadavky na prácu: do 35 rokov, 175-190 cm vysoký a s hmotnosťou 75-90 kg. Okrem toho je potrebné hovoriť niekoľkými jazykmi, orientovať sa v politike a medzi dôležitými ľuďmi, aby osobný strážca mohol zvládnuť situácie správnym spôsobom. Napríklad toto video ukazuje Conora McGregora, ako v roku 2018 priateľsky položil ruku na Putinovo rameno - bodyguard potom ticho, zdvorilo, žartom, ale dôrazne varoval športovca, že to nie je dobrý nápad.

Prezidentova garda má brutálnu výdrž - niektorí tvrdia, že užívajú drogy. Napríklad osobný strážca musí byť schopný odolať zime v ľahkom oblečení, pretože ťažšie oblečenie by mu bránilo v pohybe. Zaujímavé je, že bodyguardi (samozrejme, vo voľnom čase) môžu fajčiť kvôli odbúraniu stresu.

Táto pozícia je mimoriadne náročná, to je dôvod, prečo ju už nemožno vykonávať vo veku nad 35 rokov.

Samozrejme, ani bodyguardi vo výslužbe nechodia na úrady práce, ale stávajú sa Putinovými dôverníkmi, často sa dostávajú na vysoké pozície alebo (nie vždy legálne) k obrovskému bohatstvu.

Kruhy

Putin je počas svojich verejných vystúpení strážený niekoľkými kruhmi. Sú v nich klasickí bodyguardi v typickej pozícii priskočiť, v prípade potreby – to je prvé kolo v bezprostrednej blízkosti prezidenta. Druhé kolo znamená, že v dave sú zamiešaní agenti v civile, ktorí odfiltrujú nebezpečenstvo. Agenti tretieho kola vyhľadajú nebezpečenstvo zvonku, krúžia okolo davu a nakoniec štvrté kolo sú ostreľovači poschovávaní v domoch a okolo nich. Putinovi bodyguardi nosia kufríky, ale nemajú v nich žiadne dokumenty, ale štíty proti projektilom. Pokiaľ ide o vybavenie bodyguardov - majú pištole 9mm Gyurza, ktoré dokážu 40 výstrelov za minútu a tiež prestrelia nepriestrelnú vestu zo vzdialenosti 50 metrov. Samozrejme, ak by došlo k streľbe, znamenalo by to, že niečo zo strany bezpečnosti bolo veľmi zbabrané. Prezidenta sprevádzajú obrnené transportéry, v ktorých členovia špeciálnej jednotky sedia vyzbrojení AK-47, Dragunovmi a Iglami.

Silnou stránkou celej obrany je však samotný Putin, ktorý si vďaka svojej minulosti v KGB uvedomuje možné nástrahy a nebezpečenstvá, ktorým čelí a dôveruje svojmu bezpečnostnému tímu a v prípade potreby, dodržiava ich pokyny.

Ako králi

Tiež sa predpokladalo, že by Putin mohol mať dvojníka, ale ruský prezident sa v roku 2020 vyjadril, že ešte na začiatku storočia, keď niekoľkokrát navštívil Čečensko, mu bol dvojník ponúknutý, ale odmietol ho používať vtedy aj dnes. Pravdou ale je, že predtým, ako sa Putinovi podáva jedlo, najprv ho skontroluje  lekár.