Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Obrovská hrozba: Kvôli ľuďom môže vymrieť celý druh veľrýb
Zdielať na

Obrovská hrozba: Kvôli ľuďom môže vymrieť celý druh veľrýb

Pozrite si tiež archívne video o veľrybách.

Vedci upozornili na desivý trend.

Vo voľnej prírode zostalo už len 75 jedincov kosatky južnej (SRKW), takže tomuto druhu jednoznačne hrozí vyhynutie. Nová štúdia upozornila na naliehavosť situácie, pretože ak bude tento stav pokračovať, populácia SRKW bude naďalej klesať rýchlosťou približne jedno percento ročne.

Ohrozená veľryba pri severoamerickom pobreží Tichého oceánu od Kalifornie po Aljašku sa živí takmer výlučne lososom kráľovským, ale nadmerný lov týchto lososov drasticky znížil dostupnosť koristi, čo viedlo ku katastrofálnemu poklesu počtu SRKW.

Naše analýzy naznačujú, že populácia má nižší potenciál obnovy, ako sa predtým odhadovalo, pretože dostupnosť zdrojov potravy sa rýchlo znižuje,

- píšu autori štúdie.

Obzvlášť znepokojujúce je, že k tejto primárnej hrozbe sa pridali ďalšie znepokojujúce faktory vrátane klesajúceho počtu samíc veľrýb v posledných rokoch a úmrtí v dôsledku náhodných nárazov lodí.

Ochrana tohto druhu si preto vyžaduje "agresívne opatrenia", ktoré si podľa vedcov vyžadujú, aby sa ľudia zamerali na zvýšenie populácie lososov a zároveň obnovili biotop kosatiek, ktorý sa v poslednom čase čoraz viac znečisťuje.

To musí zahŕňať úsilie o zníženie hluku z lodnej dopravy v regióne, pretože sa ukázalo, že nežiaduce zvukové efekty výrazne znižujú schopnosť veľrýb hľadať potravu.

Žiaľ, je možné, že na výrazné oživenie počtu kosatiek sme čakali príliš dlho, ale vedci tvrdia, že spoločné úsilie o ochranu by mohlo prinajmenšom zmeniť pokles na nárast, čo by mohlo viesť k zlepšeniu populácie o jedno percento ročne.

Nádej teda nie je stratená, hoci autori štúdie varujú, že čas na záchranu tohto ikonického druhu sa kráti.

Zabrániť vyhynutiu je naďalej možné, ale bude si to vyžadovať väčšie obete v oblasti regionálneho využívania oceánov a mestského riadenia, než keby sa tieto hrozby zmiernili o desať rokov skôr,

- uvádza sa v štúdii.

Súvisiace články