Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ázijské slony pochovávajú svojich mŕtvych
Zdielať na

Ázijské slony pochovávajú svojich mŕtvych

Pozrite si tiež archívne video o slonoch v Indii.

Výskumníci v Indii zistili, že ázijské slony konajú vedome, keď pochovávajú mŕtveho člena stáda.

Ľudia od dávnych čias pochovávali mŕtvych členov svojej komunity. Nie sú to však len ľudia: vedci z Indického inštitútu pre vedecké vzdelávanie a výskum nedávno dokázali, že ázijské slony robia to isté.

Podľa článku uverejneného v časopise Journal of Threatened Taxa slony v severnom Bengálsku v Indii prenášajú svojich mŕtvych chobotom a nohami, aby ich pochovali vo východných Himalájach. Výskumníci našli celkovo päť sloních mláďat, ktoré zvieratá pochovali na svojich chrbtoch.

Oblasť zahŕňa zalesnené oblasti, vojenské základne, čajové plantáže a poľnohospodársku pôdu.

Na základe pozorovaní, fotografií z kamier v prírode a skúmania mŕtvych zvierat vedci dospeli k záveru, že mŕtvoly slony preniesli na miesto pochovávania chobotmi a nohami. Dokonca sa im podarilo určiť trasy, ktorými sa slony vydali.

Vedci dospeli k záveru, že slony pochovávajú mláďatá, aby sa vyhli mrchožrútom a minimalizovali možnosť, že rozkladajúce sa telá spôsobia ochorenie stáda. Nebolo však vylúčené, že takto zvieratá oplakávajú svojho strateného člena.

Podľa článku v časopise Smithsonian Magazine miestni obyvatelia vedcom povedali, že počuli slony "robiť hluk" 30 - 40 minút predtým, ako opustili miesto pochovávania. To by tiež mohlo naznačovať, že zvieratá smútili. Túto teóriu podporuje aj štúdia z roku 2022, v ktorej sa zistilo, že zvieratá chránili zosnulého člena stáda a prejavovali k sebe navzájom utešujúce a chápavé správanie.

Výskumníci tvrdia, že pri interpretácii takéhoto správania treba byť opatrný, ale že môže súvisieť so zmenšením ich životného prostredia.

Súvisiace články