Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tento obrovský tvor pláva v oceáne od roku 1600 a stále žije
Zdielať na

Tento obrovský tvor pláva v oceáne od roku 1600 a stále žije

Pozrite si tiež archívne video o ochrane žraloka sivého.

Vedci ho z času na čas vidia a zakaždým sú v šoku, prečo je stále nažive?

V ľadových severných vodách žije tvor, ktorý sa nepochopiteľne dlho ukrýva v hlbinách a len zriedka sa ľuďom ukáže. V morských hlbinách pláva už od roku 1600.

Žralok grónsky, známy aj ako Somniosus microcephalus, je mimoriadne zaujímavý a jedinečný druh, jeden z gigantov ľadového morského sveta. Žralok grónsky patrí medzi najväčšie dravé žraloky, dosahuje dĺžku až 7 metrov a hmotnosť až jednu tonu. Vyznačuje sa tým, že je to mimoriadne pomaly rastúci a dlho žijúci živočích, ktorý sa dožíva až 400 rokov.

Žralok grónsky sa vyskytuje najmä v chladných severných vodách, najmä v Arktíde, Grónskom mori a severnom Atlantiku. Má zvláštne schopnosti dobre sa prispôsobiť podmienkam nízkych teplôt, pričom izolačné vrstvy tuku mu umožňujú zachovať si obrovskú telesnú hmotnosť.

Jeho strava je pestrá, pozostáva najmä z iných rýb, kalamárov, chobotníc a niekedy aj z malých žralokov. Žralok grónsky je mimoriadne efektívny dravec, pretože má vysoko vyvinuté zmysly vrátane výborného čuchu a zmyslov na detekciu potenciálnej koristi pohybujúcej sa v jeho prostredí.

Z hľadiska vzťahov s ľuďmi zohráva žralok grónsky dôležitú úlohu v živote pôvodných obyvateľov severu, ako sú Grónčania, Inuiti a iné severské národy. Jeho mäso a pečeň sú tradičným zdrojom potravy, zatiaľ čo jeho koža a štruktúra chrupavky sa môžu používať na iné účely, napríklad na výrobu tradičných nástrojov a šperkov. Žralok grónsky je však ohrozený nadmerným rybolovom. Vzhľadom na pomalý rast a neskorý vek dozrievania potrebuje populácia dlhý čas na obnovu, čo ju robí zraniteľnou voči nadmernému rybolovu alebo zmenám v jej životnom prostredí. V dôsledku toho sa žralok grónsky v niektorých oblastiach považuje za ohrozeného.

Žralok grónsky si zaslúži pozornosť aj z hľadiska vedy o človeku a výskumu. Vzhľadom na jeho dlhý život a pomalý rast môže poskytnúť cenné informácie o vplyve klimatických zmien a pochopení oceánskych ekosystémov. Okrem toho genetický výskum žraloka grónskeho môže pomôcť zachovať a lepšie pochopiť tento druh, ale je tu aj jasný cieľ využiť bunky žraloka na predĺženie ľudského (večného) života, a na to je výskum zameraný.

Celkovo je žralok grónsky fascinujúcim živočíchom, ktorý zohráva dôležitú úlohu v mnohých aspektoch ekosystému severného oceánu a ľudských spoločenstiev. Vzhľadom na hrozby, ktorým čelí, je však dôležité pokračovať v udržateľných rybolovných postupoch a v úsilí o zachovanie tohto druhu.

Ak ste zvedaví na obrovský exemplár, ktorý prežil tak dlho, môžete si ho pozrieť v nasledujúcom videu.

Súvisiace články