Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Z TOHTO zvieraťa má strach dokonca aj žralok modrý!
Zdielať na

Z TOHTO zvieraťa má strach dokonca aj žralok modrý!

Pozrite si tiež archívne video o tom, prečo žraloky útočia.

O žralokoch si myslíme, že sú neohrozenými vládcami morí a zároveň najstrašnejšími dravcami na svete. Je tu ale jeden živočích, ktorého sa aj oni boja.

​To, čo si o niektorých druhoch myslíme, je silno ovplyvnené filmami o nich. Filmová klasika Stevena Spielberga z roku 1975 - Čeľuste, spravili zo žraloka jedného z najstrašnejších zvierat na planéte a ani neskoršie filmy a množstvo dokumentov na tom veľa nezmenili. Naopak, na základe filmu Zachráňte Willyho máme o kosatkách pocit, že sú skôr mierumilovné delfíny ako nemilosrdní zabijaci. Vedecký výskum ale ukázal, že práve modré žraloky vedia najlepšie, ktorá charakteristika je správna.

Výskumný pracovník v Monterey Bay Aquarium, Salvador Jorgensen, strávil viac ako 15 rokov štúdiom žralokov modrých a počas tejto doby nesledoval iba vlny s ďalekohľadom v ruke: žraloky modré sú častými hosťami pobrežia Kalifornie, najmä v blízkosti ostrovov neďaleko San Francisca, kde je dostatok potravy vďaka tuleňom sloním.

Žraloky trávia týždne, dokonca mesiace, plávaním okolo ostrova a ich pozorovanie prinieslo výskumníkovi zaujímavé poznatky: najhorší predátori oceánu sa v priebehu niekoľkých sekúnd bleskurýchle vzdialili od svojho zdroja potravy. Jorgensen a jeho tím tento jav pozorovali prvýkrát v roku 2009, keď z Farallonských ostrovov uniklo celkom 17 dospelých modrých žralokov. Dnes už poznajú príčinu. Báli sa kosatiek dravých.

"Keď sú konfrontované kosatkami, žraloky modré okamžite opustia svoje obľúbené lovecké revíry a nevrátia sa až jeden rok, aj keď tadiaľ kosatky len prechádzajú."

- uviedol Jorgensen.