Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zle ste spali v noci? Ani netušíte, čo môže byť príčinou
Zdielať na

Zle ste spali v noci? Ani netušíte, čo môže byť príčinou

Pozrite si tiež archívne video o recepte na zdravý spánok

Nezdravá strava a nedostatočný spánok môžu samy o sebe viesť k zlému zdravotnému stavu. Švédski vedci však zašli ďalej a pozreli sa na to, ako nevhodná strava priamo ovplyvňuje spánok, a to jeho veľmi dôležitú časť.

Už predchádzajúce štúdie ukázali, že strava s vysokým obsahom cukru môže viesť k horšiemu spánku. Nikto sa však ešte nezaoberal tým, ako ovplyvňuje hlboký spánok zdravá a nezdravá strava u toho istého jedinca. Je to veľmi dôležité, pretože spánok je dynamický, pozostáva z rôznych fáz s rôznymi mozgovými aktivitami.

Samozrejme, všetky fázy spánku sú potrebné pre dobré zdravie, ale hlboký spánok ponúka špecifické fyzické a duševné výhody. Počas hlbokého spánku telo uvoľňuje rastový hormón a pracuje na budovaní a obnove svalov, kostí a tkanív. Hlboký spánok tiež pomáha imunitnému systému a môže byť dôležitý pri regulácii metabolizmu glukózy. Zohráva tiež dôležitú úlohu pri kognitívnych funkciách a zdraví pamäte. Zaujímavou otázkou teda je, aký vplyv má strava na túto fázu spánku.

Vedci z univerzity v Uppsale do svojej štúdie zaradili 15 zdravých mladých mužov. Skúmané osoby strávili niekoľko dní v spánkovom laboratóriu. Dostávali pestrú stravu, jeden týždeň zdravú a jeden týždeň nezdravú, s kalorickým príjmom podľa ich potrieb. Nezdravá strava obsahovala viac cukru, tuku a spracovaných potravín.

Odpočinok účastníkov bol monitorovaný v spánkovom laboratóriu. Ukázalo sa, že rozdielna strava nemala vplyv na to, kedy zaspali, a dokonca ani na spánkové epizódy. Jasné však bolo, že účinok hlbokého spánku sa pri oboch diétach líšil, pričom pri nezdravej strave boli zhoršené regeneračné funkcie," uvádzajú v časopise Nutrition Obesity.

Plánujú sa ďalšie štúdie, keďže vedci zatiaľ neobjasnili, ktoré časti nezdravej stravy zhoršovali hlboký spánok, a skúmajú aj vplyv konzumácie nezdravej stravy počas dlhšieho obdobia na spánok. 

Súvisiace články