Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Takýto bol sex Vikingov: Mali zopár dosť bizarných zvykov
Zdielať na
Life

Takýto bol sex Vikingov: Mali zopár dosť bizarných zvykov

Zdroj: Shutterstock

Existuje mylná predstava o stredovekých severských bojovníkoch.

Vikingovia sú neustále v móde, pred stáročiami boli predmetom rozprávok, legiend a dokonca aj opier a teraz sú predmetom filmových seriálov. Títo divokí severskí moreplavci a bojovníci v 8. až 11. storočí pustošili a plienili Európu, ale ich pamiatka je v ľudovej predstavivosti stále živá.

Koľko toho vieme o ich súkromnom živote? Našťastie je toho dosť, ale tie najintímnejšie detaily sa spomínajú pomerne zriedka. Polyteistická vikingská spoločnosť sa delila na pánov, roľníkov a otrokov a ženy boli utláčané, hoci mali oveľa väčšiu slobodu ako iné ženy v ich dobe.

Je mylná predstava, že všetci vikingskí muži boli drsní machovia a ženy nebojácne Amazonky, čo dokazuje aj prekvapivo vysoká miera umývania vlasov bojovníkmi, ktorí zistili, že mydlo je výborným liekom proti všiam.

A čo manželský život? V súkromnom živote sa Vikingovia radi obliekali do pestrých šiat, mnohí si farbili vlasy a muži často pohostili svoje milé kvetmi nazbieranými na poliach.

Časté bolo, samozrejme, aj cudzoložstvo a manžel, ktorý sa stal paroháčom, mal právo zabiť svoju nevernú manželku a jej milenca. Ale ak žena nebola spokojná so svojím manželstvom (napríklad sexuálne), mohla svojho muža opustiť. Nezriedka sa dievča vydávalo vo veku 12 rokov.

Pri opise pohlavného styku sa nepoužívali žiadne hrubé slová a v skutočnosti sa považovali za veľmi cudných. Ak muž hovoril o tom, že ho zaujala nejaká žena, druhý si mohol byť istý, že hovorí o sexe.

O lesbách, ženskej láske, sa hovorilo len zriedkavo, oveľa častejšie sa hovorilo o mužskej homosexualite, ktorá sa prejavovala okázalejšie a nápadnejšie. Vikingovia to nepovažovali za zvrhlosť, ale odsudzovali to ako zbabelosť, keď sa jeden muž podriadil druhému.

Súvisiace články