Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nie je zdravé dávať si pohár vína denne
Zdielať na
Life

Nie je zdravé dávať si pohár vína denne

Zdroj: Kelsey Knight/Unsplash

Nie je pravda, že pohár vína denne by mal priaznivé účinky, tvrdí mimovládna organizácia World Heart Federation bojujúca proti srdcovocievnym ochoreniam. Je zaužívaným názorom, že konzumácia malého množstva alkoholu môže pomôcť predchádzať srdcovým chorobám, ale nedávna tlačová konferencia organizácie tvrdí, že to nie je pravda.

Podľa Moniky Arora, jednej z autoriek informácie, skutočnosť, že alkohol je vo všeobecnosti povinnou súčasťou pulzujúceho spoločenského života, odvádza pozornosť od toho, aký škodlivý je.

„Tieto tvrdenia sú prinajlepšom nesprávne a v tom horšom ide o zámerné pokusy alkoholového priemyslu zavádzať verejnosť o nebezpečenstvách ich produktu,“

- uviedla.

Podľa World Heart Federation zomrelo v roku 2019 kvôli alkoholu viac ako 2,4 milióna ľudí. Ide o 4,3 percenta úmrtí vo svete a 12,6 percenta úmrtí medzi mužmi vo veku 15 až 49 rokov.

Organizácia zdôraznila, že alkohol je škodlivá, psychoaktívna látka, ktorá môže spôsobiť značné poškodenie ľudského tela. Uvádza sa, že konzumácia alkoholu zvyšuje šance na rozvoj kardiovaskulárnych ochorení, ako aj rakoviny a gastrointestinálnych problémov a zvyšuje riziko zranení počas konzumácie.