Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
V Egypte zmizli dve obrovské pyramídy: Akoby ich zem pohltila
Zdielať na

V Egypte zmizli dve obrovské pyramídy: Akoby ich zem pohltila

Zdroj: FreePik

Ide o jednu z najväčších záhad, ktorá sa v spisoch a záznamoch hľadá už celé stáročia.

V Egypte sa nachádza nespočetné množstvo pyramíd, z ktorých niektoré už nevyzerajú ako pyramídy, ale niektoré boli kedysi dobre zdokumentované, ale stratili sa vo víre dejín. Kedysi existovalo jazero Moeris, ktoré sa nachádza neďaleko súčasného hlavného mesta Egypta, gigantickej Káhiry, vzdialenej len niekoľko desiatok kilometrov. Jeho zásoby vody kedysi zabezpečoval Níl, takže tu bol stály prítok vody.

Plocha sa rozprestierala na takmer 2 000 kilometroch štvorcových.

Už za čias faraónov sa táto oblasť začala využívať na iné účely a jej spojenie s Nílom bolo prerušené, takže sa prerušilo aj jej zásobovanie vodou. Prvá zmienka o jazere pochádza spred päťtisíc rokov, keď sa v oblasti začali budovať osady a niektorí faraóni si jazero predstavovali aj ako svoje centrum, ako oblasť zavlažovania a nákladnej dopravy.

Veľký Herodotos napísal, že uprostred jazera sa kedysi nachádzali dve veľké pyramídy, na ktoré bol ohromujúci pohľad.

A jeho opisy viedli mnohých bádateľov k hľadaniu týchto pyramíd v oblasti jazera. V oblasti sa však našli len ruiny naznačujúce takéto obrovské stavby, ale žiadny konkrétny dôkaz sa nenašiel, hoci sám Herodotos navštívil túto oblasť v roku 490 pred n. l. Skutočnosť, že veľké egyptské pyramídy boli podľa Herodota postavené na vode, však v mysliach mnohých vedcov akoby potvrdzovala, že tieto gigantické stavby neboli postavené na účely pochovávania, ale že ich tvorcovia museli mať iné ciele.

V nadväznosti na Herodota sa objavili aj prekvapujúce tvrdenia, že tieto pyramídy mohli fungovať ako akési staroveké vodné čerpadlá. Odborníci však o tom nenašli žiadne dôkazy na mieste, takže dôkazov o existencii Moerisových pyramíd je veľmi málo.

Takto si pyramídy predstavovali:

Súvisiace články