Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Vedci v šoku: V pyramíde objavili tajomné schody nikam
Zdielať na

Vedci v šoku: V pyramíde objavili tajomné schody nikam

Zdroj: FreePik

Schodisko, ktoré nikam nevedie, je obrovskou záhadou, a práve preto je také dôležité.

V egyptskej púšti sa nachádzajú tisíce tajomstiev a jedným z najväčších je to, ktoré sa nachádza hneď vedľa pyramídy faraóna Radžedefa. Bol synom Cheopsa a bratom Rachefa, jedného zo slávnych vládcov 4. dynastie. Vieme tiež, že ako prvý používal titul syn Rá, čo svedčí o tom, ako sa veci v Egypte menili a kult boha Slnka sa dostával čoraz viac do popredia. Zomrel v roku 2558 pred n. l. a podľa dobových dokumentov vládol len osem rokov.

Radžedefova pyramída je dnes v ruinách, takže sa ani zďaleka nepribližuje k najkrajším egyptským pyramídam, ale ukrýva oveľa viac tajomstiev ako egyptské pyramídy.

Pyramída sa veľmi líšila od ostatných pyramíd nájdených v Egypte, pretože jej chodby neboli vo vnútri pyramídy, ale viedli pod zemou, pod stavbou. To je jedna z veľkých záhad obklopujúcich túto obrovskú stavbu, na ktorú vedci dodnes nedokázali odpovedať.

A stavba sa používala veľmi dlho po smrti faraóna, keďže archeológovia našli v interiéri mnoho časových období. Medzi nálezmi však existuje súvislosť, keďže všetky súvisia s pohrebmi. V pyramíde vedci našli aj 49 metrov dlhé schodisko vedúce priamo do hlbín púšte, ale nevedia presne kam a nevedia, aká dôležitá bola jeho funkcia.

Zatiaľ nie je známe, prečo sa kopalo do púšte práve na tomto mieste, ale niektorí špekulujú, že tam kopali Rimania, aby získali vodu. Je teda možné, že schody, ktoré dnes vidíme, siahajú ešte hlbšie pod povrch. Vedci nenašli žiadne iné záznamy o účele týchto schodov.

A takto vyzerá záhadné schodisko:

Súvisiace články