Zatiahnuté
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Obrovský nález v Egypte: Odhaľuje éru konca Kleopatry
Zdielať na

Obrovský nález v Egypte: Odhaľuje éru konca Kleopatry

Zdroj: FreePik

O histórii poslednej dynastie starovekého Egypta sme už vedeli veľa, ale nové nálezy predstavujú obrovský skok oproti tomu, čo sme už vedeli.

Staroveký Egypt vďačí za svoj vznik a dlhú existenciu rieke Níl. Pravidelný a predvídateľný tok rieky zabezpečil úrodnosť okolitej pôdy a poskytol dobrý základ pre prosperujúce poľnohospodárske hospodárstvo.

Je neuveriteľné, že prvá dynastia vládla v tejto oblasti okolo roku 3000 pred n. l. a kráľ bol už vtedy božskou bytosťou. Meno faraón sa objavilo oveľa neskôr, v Novej ríši.

Rovnako ako o slávnom začiatku sa veľa hovorí o škaredom páde. Bolo to obdobie macedónskej dynastie Ptolemaiovcov a možno ho interpretovať ako pomalý úpadok, pretože aj oni vládli starovekému Egyptu takmer 300 rokov, od roku 305 do roku 30 pred n. l.

Archeológovia nedávno urobili obrovský objav a našli ohromujúce množstvo starovekých artefaktov z poslednej dynastie. Patria medzi ne zlaté šperky a rôzne iné klenoty, ktoré dokazujú, že faraóni žili v prepychu ešte pred pádom ríše.

Cenné artefakty ukrýva aj 63 hrobiek vykopaných v delte Nílu. Ide o hlinené hrobky z nekropoly Tell al-Deir v meste Damietta, 200 kilometrov severne od Káhiry. Obsahovali sošky, pohrebné amulety a, samozrejme, hlinené nádoby, ako aj 38 bronzových mincí z ptolemaiovského obdobia.

Samozrejme, triedenie a vyhodnocovanie týchto fantastických nálezov sa ešte len začína, ale výskumníci sú už teraz presvedčení, že získavame nové cenné poznatky o „smrteľnej agónii“ starovekého Egypta. Poslednou panovníčkou bola krásna Kleopatra (VII), po ktorej vynútenej samovražde sa krajina stala súčasťou Rímskej ríše.

Prvá výstava ptolemaiovských pokladov v Egypte sa konala v roku 2018, keď bolo vystavených približne 300 predmetov, takže súčasná zbierka artefaktov je skvostným úlovkom.

V nasledujúcom videu sa môžete dozvedieť o plavidlách starovekého Egypta:

Súvisiace články