Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V júni bude ChatGPT integrovaný do systému Windows
Zdielať na
Tech

V júni bude ChatGPT integrovaný do systému Windows

Zdroj: Unsplash

Po vyhľadávači Bing bude ChatGPT integrovaný do najznámejšieho produktu spoločnosti Microsoft, do systému Windows. Dokonca budete môcť spravovať nastavenia operačného systému pomocou voľne formulovaných príkazov.

Podľa správy na portáli TechCrunch sa populárna generatívna umelá inteligencia dostane do systému Windows 11 v podobe pripravenej na Bing. Hoci je táto verzia stále pozadu v porovnaní s Windows 10 a beží len na štvrtine počítačov, mohla by byť práve tým, čo používateľov presvedčí k aktualizácii.

Windows Copilot bude dostupný zo zásobníka a bude ho možné používať mnohými spôsobmi. Okrem toho, že mu budete môcť zadávať príkazy, aby sa počítač sústredil pri úprave dôležitého dokumentu, bude tiež schopný písať text alebo interpretovať, čo mu zadáte. Šéf produktov Microsoftu Panos Panay, cyperský Grék, povedal, že ak si nebude istý presným časom na Cypre pred telefonátom, môže rýchlo požiadať systém o pomoc, alebo dokonca požiadať o radu ohľadom ďalšieho letu a miesta pobytu. Inými slovami, Copilot, podobne ako nová verzia ChatGPT, má prístup k aktuálnym internetovým údajom a poskytuje informácie v reálnom čase.

Toto oznámenie určite predznamenáva dve veci: že generatívna umelá inteligencia sa bude na webe používať čoraz menej a že spoločnosť Google bude aj naďalej silou, s ktorou treba počítať.

ChatGPT, Dall-E a podobné systémy začali v podstate bežať v našich prehliadačoch, čo je po trende zameranom na aplikácie v posledných rokoch zvláštna výnimka. Nepriamo to poukázalo aj na skutočnosť, že výrobcovia softvéru radšej nebudú platiť App Store alebo Play Store provízie vo výške až tridsať percent. Teraz, keď je ChatGPT k dispozícii v systéme iOS, však spoločnosť Adobe integrovala umelú inteligenciu tvorby obrázkov priamo do aplikácie Photoshop, takže sa možno vrátime k bežnému fungovaniu.

Okrem toho skutočnosť, že väčšina používateľov počítačov bude mať k dispozícii generatívnu umelú inteligenciu na jedno kliknutie, by mohla zásadne zmeniť aj spôsob, akým ľudia vyhľadávajú na internete. Je pravda, že väčšina vyhľadávacej prevádzky pochádza z mobilných zariadení, ale šéf Microsoftu už skôr zdôraznil, že by boli radi, keby mohli Googlu vziať niekoľko percent trhu. A Mountain View túto hrozbu zobralo vážne, najprv vyhlásilo "červený poplach" a potom zaplavilo svoje produkty riešeniami založenými na umelej inteligencii.

Súvisiace články