Skoro jasno
22°
Bratislava
Tadeáš
25.6.2024
Svetová senzácia: Medicína na pokraji obrovského objavu
Zdielať na

Svetová senzácia: Medicína na pokraji obrovského objavu

Pozrite si tiež archívne video o tom, kto získal Nobelovu cenu za medicínu.

Medicína skúma nový fenomén a možnosti.

Okrem pôvabného vzhľadu sa jelene môžu pochváliť pôsobivou schopnosťou každoročne zhadzovať a obnovovať parohy, zložitú kostnú štruktúru. Zatiaľ čo ľudské telo dokáže regenerovať len časť pečene, rast parožia jeleňov nemá v živočíšnej ríši obdobu.

Túto neuveriteľnú regeneračnú schopnosť majú na svedomí špeciálne kmeňové bunky v paroží. Čínski a dánski vedci v prelomovej štúdii skúmali tieto bunky a získali fascinujúce poznatky o tajomstvách rastu parožia jeleňov.

Zázrak sa začína približne desať dní pred tým, ako staré parohy odpadnú. V tomto čase sa zdá, že prekurzorové bunky spúšťajú tvorbu kostí.

Kľúčovými hráčmi sú kmeňové bunky parožia, ktoré sú stavebnými kameňmi chrupavky a tvorby kostí. Tieto bunky riadia rýchly rast parožia počas nasledujúcich troch mesiacov. Neustále migrujú smerom k vonkajšiemu hrotu, pričom hlbšie vrstvy vypĺňajú robustným kostným materiálom. Len za tri mesiace tak úplne nahradia stratený paroh.

Regenerácia parožia u jeleňov je nielen biologickým zázrakom, ale ponúka aj sľubné možnosti pre lekársku vedu. Vedci sa snažia využiť regeneračný potenciál kmeňových buniek parožia na vývoj nových terapeutických metód.

V experimentoch na myšiach dokázali, že tieto bunky môžu vyvolať rast parožia aj u iných cicavcov. Hoci sa pohľad na myši, ktorým rastie parožie, môže zdať zvláštny, predstavuje obrovský krok vpred: úspešnú transplantáciu regeneračných schopností jeleňov na iný druh cicavcov.

Okrem toho pokusy na zlomených stehenných kostiach králikov a potkanov s poškodenou kožou ukázali, že kmeňové bunky parožia účinne napomáhajú regenerácii tkanív a výrazne urýchľujú prirodzené procesy hojenia.

Tajomstvo neuveriteľnej účinnosti kmeňových buniek z parožia jeleňa spočíva v ich rastových faktoroch, ktoré stimulujú rýchlu tvorbu nových buniek a regeneráciu tkanív. Hoci použitie u ľudí vyvoláva etické obavy, podobnosť medzi kmeňovými bunkami parožia a ľudskými bunkami tvoriacimi kosti naznačuje sľubnú budúcnosť regeneratívnej medicíny.

Jelenie parohy nie sú len ozdobou, ale aj fascinujúcim zázrakom prírody, ktorý ponúka pohľad do tajov regenerácie a nádej na budúce lekárske objavy.

Súvisiace články