Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Taliani zakázali ChatGPT: Považujú ho za špionážny softvér
Zdielať na
Tech

Taliani zakázali ChatGPT: Považujú ho za špionážny softvér

Zdroj: Pixabay

Je ChatGPT moderný špionážny softvér a mal by sa zakázať? Mnohí považujú argument Talianov za smiešny.

Taliansko podniklo kroky na zákaz ChatGPT pre údajné porušovanie ochrany údajov. Taliansky úrad na ochranu údajov 31. marca oznámil, že chatbot s umelou inteligenciou bude v krajine "s okamžitou platnosťou" dočasne zablokovaný a proti spoločnosti OpenAI, ktorá stojí za touto technológiou, sa začne vyšetrovanie.

V tlačovej správe úrad tvrdí, že OpenAI porušuje zákon Európskej únie o ochrane údajov (GDPR), keďže nemá žiadny právny základ na "hromadné zhromažďovanie" osobných údajov používaných na vývoj AI.

Tvrdí tiež, že OpenAI neposkytuje dostatok informácií o tom, koľko údajov zhromažďuje. Vyjadrujú tiež obavy, že ChatGPT nemá overovanie veku, čím vystavuje deti riziku, že budú vystavené obsahu, ktorý "nie je vhodný pre ich vek a vedomosti".

Ak ste posledných pár mesiacov žili v horách, ChatGPT je chatbot s umelou inteligenciou (AI), ktorý je navrhnutý tak, aby formou konverzácie reagoval na text, ktorý doň zadáte. Technológia je založená na veľkom jazykovom modeli, algoritme hlbokého učenia, ktorý dokáže porozumieť, spracovať, predpovedať a generovať text na základe znalostí získaných z obrovských súborov údajov.

Vďaka hlbokému pochopeniu jazykových vzorcov je schopný neuveriteľných výkonov zdanlivej inteligencie. Ľudia už tento nástroj používajú na písanie počítačových kódov a niektoré médiá ho dokonca používajú na písanie spravodajských článkov (so zmiešanými výsledkami). Je taký inteligentný, že dokonca dokázal úspešne absolvovať lekársku licenčnú skúšku v USA.

ChatGPT bol spustený len v novembri 2022, ale už dobyl svet a mnohí veria, že by mohol odštartovať technologickú revolúciu na úrovni nástupu internetu!

Zároveň však vyvolal aj pomerne veľa kontroverzií. Radikálna zmena technológie vyvolala obavy, že umelá inteligencia, ak nebude správne riadená, sa stane príliš silnou na to, aby sa dala kontrolovať, a mohla by predstavovať existenčnú hrozbu pre ľudstvo, píše IFL Science.

Len tento týždeň podpísal dlhý zoznam významných osobností vrátane Elona Muska a spoluzakladateľa spoločnosti Apple Steva Wozniaka otvorený list, v ktorom vyzývajú na okamžité zastavenie všetkých experimentov s umelou inteligenciou z dôvodu "hlbokých rizík pre spoločnosť a ľudstvo".

"Systémy umelej inteligencie s inteligenciou, ktoré by mohli konkurovať ľudskej, by mohli predstavovať veľké riziká pre spoločnosť a ľudstvo, ako ukázal rozsiahly výskum a uznali popredné laboratóriá umelej inteligencie,"

- píše sa v liste.

"Pokročilá umelá inteligencia by mohla predstavovať hlbokú zmenu v histórii života na Zemi a musí sa plánovať a riadiť s náležitou starostlivosťou a prostriedkami. Žiaľ, k takejto úrovni plánovania a riadenia nedochádza, a to napriek tomu, že v posledných mesiacoch sa laboratóriá umelej inteligencie zapojili do nekontrolovaných pretekov vo vývoji a nasadzovaní čoraz výkonnejších digitálnych myslí, ktoré nikto – ani ich tvorcovia – nedokáže pochopiť, predvídať ani spoľahlivo kontrolovať,"

- dodáva otvorený list.

Súvisiace články