Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Unikli informácie, aký bude nový Bing poháňaný službou ChatGPT: Vyhľadávanie posúva na novú úroveň
Zdielať na
Tech

Unikli informácie, aký bude nový Bing poháňaný službou ChatGPT: Vyhľadávanie posúva na novú úroveň

Zdroj: Pixabay

Zdá sa, že je len otázkou týždňov, kedy sa začne veľká vojna chatbotov: Microsoft je údajne len niekoľko týždňov pred vydaním novej verzie svojho internetového vyhľadávača Bing, pričom najnovšia verzia ChatGPT podporuje výkonnejšie vyhľadávanie ako kedykoľvek predtým, zatiaľ čo Google plánuje v najbližších mesiacoch vydať svoje nové produkty umelej inteligencie (AI).

ChatGPT sa stala najrýchlejšie rastúcou používateľskou aplikáciou v histórii internetu, keď za dva mesiace dosiahla počet 100 miliónov používateľov. Podľa januárových údajov o návštevnosti prinajmenšom v januári navštívilo chatbot 100 miliónov unikátnych používateľov 590-miliónkrát, čo TikToku trvalo deväť mesiacov, Instagramu viac ako dva roky a Googlu dokonca rok, kým dosiahol 100-miliónovú základňu.

Vyhľadávanie je jedným z najbezpečnejších a najmenej nestabilných miest na internete: zatiaľ čo v 90. rokoch 20. storočia predstavilo niekoľko veľkých technologických spoločností (AltaVista, Yahoo!, Lycos, AOL) rovnako úspešné vyhľadávače, Google od roku 2003 postupne eliminoval konkurenciu. Začiatkom roka 2002 boli Yahoo! a MSN od Microsoftu ešte stále populárnejšie ako Google, ale do troch rokov mal Google viac používateľov ako ostatné dve spoločnosti dohromady a v súčasnosti ovláda 84 percent trhu.

Preto je také dôležité, že sa z ničoho nič objavilo niečo, čo túto dominanciu narušilo: čoraz užšia spolupráca medzi OpenAI a Microsoftom. A Google to tiež cíti, nie nadarmo povolal späť oboch zakladateľov, Larryho Pagea a Sergeja Brina, na krízové stretnutie, aby vymysleli, čo s touto neočakávanou situáciou.

ChatGPT v súčasnosti nedokáže nahradiť vyhľadávanie na internete, nanajvýš vo všeobecných témach, pretože nemá prístup na internet a na jeho výučbu sa používa len úryvok webu. Preto nie je schopný aktualizovať najnovšie informácie, pričom posledné informácie sú zo septembra 2021. Microsoftu sa podaril veľký prevrat nielen tým, že integroval chatbota do svojho vyhľadávača, ale aj tým, že používateľom ponúka jeho vylepšenú verziu: zatiaľ čo ChatGPT, ktorý je k dispozícii už dnes, je založený na mierne aktualizovanej verzii jazykového modelu GPT-3 (GPT-3.5), Bing bude používať novú verziu GPT-4.

Ako sa uvádza v článku portálu Semafor, najväčšou inováciou GPT-4 je jeho rýchlosť, pretože ChatGPT môže niekedy trvať niekoľko minút, kým odpovie, ale okamžitá reakcia je pre internetový vyhľadávač v roku 2023 nevyhnutnosťou. Technickú základňu tvorí superpočítač spoločne vyvinutý spoločnosťami Microsoft a OpenAI, ktorý je vybavený 285-tisíc jadrami CPU a 10-tisíc GPU a má rýchlosť prenosu dát 400 gigabitov za sekundu.

Doteraz však bolo ťažké zistiť, ako presne bude nový Bing poháňaný ChatGPT vyzerať. The Verge informuje, že jednému používateľovi sa ho podarilo zachytiť, keď bol na niekoľko minút aktivovaný. Owen Yin o tom informoval na Twitteri, keď si to všimol, a potom o svojej skúsenosti napísal na portáli Medium.

Nový Bing už nebude používateľom zobrazovať prázdne vyhľadávacie pole, ale výzvu "Spýtajte sa ma na čokoľvek", pričom do tohto poľa môžete zadať tisíc znakov a spustiť pomerne podrobné vyhľadávanie.

"Budete môcť pridať kontext, uviesť konkrétne pokyny alebo vymenovať príklady,"

- píše Yin. Na základe toho, čo zadáte, umelá inteligencia spustí niekoľko vyhľadávaní a zhrnie výsledky v texte, pričom uvedie aj zdroje, ktoré možno overiť.

Má tiež všetky funkcie, ktoré už mal ChatGPT, s tým rozdielom, že ich bude poháňať nový model GPT-4. Na základe vami zadaných informácií (obľúbené potraviny, potravinové alergie atď.) bude môcť napríklad vytvoriť jedálniček, ale aj tréningový či cestovný plán a k dispozícii budú aj jeho najobľúbenejšie kreatívne aplikácie (poézia, poviedky, eseje).

Microsoft sa bude snažiť, aby používatelia zostali na stránke aj po skončení vyhľadávania: môžu chatbotovi naďalej klásť otázky a pokračovať v konverzácii na základe výsledkov. GPT-4, ktorý je zabudovaný do služby Bing, sa už navyše pýta späť a vyjadruje svoj názor na základe snímok obrazovky – keď sa ho Yin opýtal, ktorý z najlepších filmov roku 2022 by chcel vidieť, chatbot vybral Avatar 2, uviedol svoje dôvody a spýtal sa Yina, ktorý z nich by chcel vidieť najradšej.

Pre tých, ktorým sa táto technologická zmena zdá príliš rýchla, bude stále k dispozícii tradičné vyhľadávanie podľa kľúčových slov, pričom verzia chatbota bude dostupná na samostatnej karte.

Spoločnosť Google medzitým takmer dva roky vyvíja svoj veľký jazykový model LaMDA a minulý rok sa jej podarilo vyvolať najväčšiu paniku s umelou inteligenciou v poslednom čase: chatbot poskytoval také ľudské odpovede, že jeden zo softvérových inžinierov spoločnosti bol presvedčený, že sa prebudila umelá inteligencia. Očakáva sa, že spoločnosť Google v 40-minútovom oznámení, ktoré bude k dispozícii na YouTube 8. februára o 14.30 h stredoeurópskeho času, uvedie nové podrobnosti o svojej reakcii na zlúčenie spoločností ChatGPT a Bing.

Súvisiace články