Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nová, rýchlejšia verzia ChatGPT, by sa mohla objaviť už o niekoľko týždňov
Zdielať na
Tech

Nová, rýchlejšia verzia ChatGPT, by sa mohla objaviť už o niekoľko týždňov

Zdroj: Pixabay

Ďalšia verzia GPT-4, jazykového modelu ChatGPT, jazyka na písanie esejí a programov, ktorá komunikuje v ľudskej reči, by mohla byť vydaná v najbližších týždňoch. Podľa insiderských správ by dokonca mohol debutovať vo vyhľadávači Bing spoločnosti Microsoft.

Sam Altman, šéf spoločnosti OpenAI, ktorá vytvorila ChatGPT, sa snaží byť v súvislosti s GPT-4 čo najopatrnejší. O klebetách, ktoré tvrdia, že chatbot bude namiesto 175 miliárd pracovať so 100 biliónmi dát, sa jasne vyjadril, že toto číslo je „úplný nezmysel“. Zároveň dodal, že

 "ľudia si koledujú o to, aby boli sklamaní, a aj budú".

Zdá sa, že na nové možnosti programu nebudeme musieť dlho čakať: podľa článku na portáli TechCrunch by sa GPT-4 mohol objaviť vo vyhľadávači Bing spoločnosti Microsoft už v priebehu niekoľkých týždňov. To umožní nástroju reagovať na zadané vyhľadávania v ľudskom jazyku namiesto bežného zobrazovania webových výsledkov. GPT-4 navyše umožní poskytovať odpovede na základe umelej inteligencie nielen presnejšie, ale aj rýchlejšie, ako by to bolo možné so súčasnou verziou 3.5.

Hoci sa začiatkom roka dalo predpokladať, že sa softvérový gigant pokúsi zdolať Google, nesporného lídra v pretekoch vyhľadávačov, málokto očakával, že zareaguje tak rýchlo. Je preto obzvlášť pochopiteľné, že spoločnosť Google už predtým spustila alarm, keďže sa zdráhala používať umelú inteligenciu týmto spôsobom, pričom sa odvolávala na "riziká poškodenia dobrého mena". Spoločnosť Microsoft chce údajne využívať umelú inteligenciu OpenAI nielen vo vyhľadávaní, ale aj vo svojom produktovom rade Office, ako sú Word a Outlook mail, čo by mohlo odôvodniť aj nedávnu dohodu medzi týmito dvoma spoločnosťami v hodnote niekoľkých miliárd dolárov. V oblasti kancelárskeho softvéru sú Google a Microsoft, samozrejme, rovnako vážnymi konkurentmi ako v oblasti vyhľadávačov.

TechCrunch priniesol aj niekoľko zaujímavých správ o ChatGPT, GPT-4 a dokonca o generátore obrázkov Dall-E. Spoločnosť OpenAI sa údajne chystá vytvoriť zo svojho chatovacieho softvéru mobilnú aj webovú aplikáciu a spoločnosť Dall-E sa bude snažiť vytvárať pohyblivé aj nehybné obrázky na základe jednoduchých textových požiadaviek.

Súvisiace články