Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
ChatGPT zložil záverečnú skúšku aj na jednej z najlepších obchodných univerzít na svete
Zdielať na

ChatGPT zložil záverečnú skúšku aj na jednej z najlepších obchodných univerzít na svete

Zdroj: Pixabay

Christian Terwiesch, inštruktor na Wharton School of Business na Pennsylvánskej univerzite vo Filadelfii, zo zvedavosti otestoval, ako ChatGPT dopadne na záverečnej skúške programu MBA. Hoci chatbot nedosiahol vynikajúce výsledky, dosiahol známku B alebo B- (čo je na Slovensku dvojka a dva mínus).

Na svoj experiment použil Terwiesch skúšobné otázky z predmetu prevádzkového manažmentu, ktorý bol predtým povinný pre všetkých študentov, a dal ich chatbotovi vyvinutému spoločnosťou OpenAI. Podľa profesora ChatGPT poskytol takmer dokonalé odpovede na niektoré problémy, zatiaľ čo v iných si neporadil ani so znalosťami na úrovni šiesteho ročníka, uvádza Business Insider.

Napríklad s obchodnými modelmi pracoval prekvapivo dobre, ale keď bolo potrebné vypočítať viacero premenných a výstupov, ľahko sa zasekol. V takýchto prípadoch by sa mu podľa inštruktora hodilo niekoľko doplňujúcich otázok, ktoré by podporili prácu ChatGPT a viedli k naozaj dobrým riešeniam.

Celkovo sa Terwiesch domnieva, že aj keď nedal A alebo A+, ChatGPT si za záverečnú skúšku zaslúžil B alebo B-. Podľa neho je tiež potrebné hľadať a využívať potenciál chatbotov namiesto toho, aby ich vzdelávacie inštitúcie zakazovali.

Nakoniec profesor experimentoval aj s tým, že ak je výkon chatbota prijateľný pre študenta, vyrieši aj problém učiteľov. Hoci otázky vytvorené v rámci ChatGPT bolo potrebné poriadne upraviť, domnieva sa, že by sa mohli použiť ako základ pre skúšky.

Súvisiace články