Polojasno
20°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Premiestnili pyramídy v Gíze: Odhalili staroveké egyptské tajomstvo
Zdielať na

Premiestnili pyramídy v Gíze: Odhalili staroveké egyptské tajomstvo

Pozrite si tiež archívne video o ďalších tajomstvách pyramíd.

Egyptskí detektívi vyšetrujú ohromujúci objav.

Pyramídy v Gíze sa nachádzajú v Egypte a patria medzi najznámejšie. Zo všetkých veľkých pyramíd je najvýznamnejšia pyramída v Hufu, ktorá susedí s Veľkou sfingou. Pyramída v Hufu bola jednou z najväčších stavieb vytvorených človekom na svete a jedným zo siedmych divov sveta.

STAVBA EGYPTSKÝCH PYRAMÍD, ÚŽASNÁ VEC A TAJOMSTVO TÝCHTO GIGANTICKÝCH STAVIEB STARÝCH VIAC AKO 5000 ROKOV, ZOSTÁVA PRE ARCHEOLÓGOV ZÁHADOU. STAROVEKÍ EGYPŤANIA PÔVODNE STAVALI PYRAMÍDY V BLÍZKOSTI VTEDAJŠIEHO HLAVNÉHO MESTA MEMFIS A RIADILI STAVBU Z CENTRÁLNEHO MIESTA. FARAÓNI, VEDENÍ NEJAKÝM NEVYSVETLITEĽNÝM NÁPADOM, VŠAK OPAKOVANE PRESÚVALI MIESTO STAVBY NA SEVER, ČO ZAKAŽDÝM PREDSTAVOVALO PRE STAVITEĽOV LOGISTICKÉ PROBLÉMY.

Archeologický tím "egyptských detektívov", Dominic Montserrat a Marion Cook, sa rozhodol zistiť dôvody neustáleho premiestňovania pyramíd. Dominic má podozrenie na náboženské vysvetlenie a predpokladá spojenie s posvätnou Gízskou plošinou. Marion sa medzitým zaoberá praktickými aspektmi, ako sú technické problémy a dostupnosť surovín.

Medzitým geológ, doktor Baca Acai, osvetľuje význam vápenca pri stavbe pyramíd a poukazuje na to, že presun stavby na sever uľahčil transport a umiestnenie väčších kamenných blokov na rovnej ploche. Hoci existujú praktické argumenty, záhada stále zostáva, pretože neskorší faraóni, vedení uctievaním Slnka, si vybrali miesto pyramídy na základe polohy viditeľnej z Heliopolisu.

Egyptskí detektívi si kladú otázku, či sú premiestnené miesta dôkazom ich oddanosti bohu Slnka Ra, čo naznačuje, že náboženská viera zohrala pri záhadnom umiestnení pyramíd obrovskú úlohu. Otvorenou zostáva otázka, prečo starí Egypťania opakovane premiestňovali staveniská a na základe akých kritérií vyberali konečné umiestnenie pyramíd.

Súvisiace články