Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Prázdna hrobka Vikingov? Výskumníkov šokovalo, čo v nej našli!
Zdielať na
Chill

Prázdna hrobka Vikingov? Výskumníkov šokovalo, čo v nej našli!

Zdroj: Pixabay

Nález sa mnohým môže zdať zvláštny, ale odpoveď sa skrýva v starovekých mýtoch.

Archeológia je úžasná vedná disciplína. Môže nám pomôcť odhaliť tajomstvá minulosti a často vrhá nové svetlo na kľúčové udalosti v dejinách. Pracuje sa s presnými metódami, ale niekedy sa oplatí niektoré staré oblasti výskumu znovu preskúmať pomocou modernej technológie, pretože môžu ukrývať vážne tajomstvá. To bol aj prípad tímu výskumníkov, ktorí urobili veľmi zvláštny objav v starovekej hrobke, ktorá bola vykopávaná už predtým.

Na juhozápade Nórska sa nachádza vikingská pohrebná mohyla, ktorú Haakon Shetelig a jeho tím vykopali ešte v roku 1906. Boli sklamaní, keď zistili, že hrobka je v podstate prázdna. Nenašli nič zaujímavé okrem niekoľkých hrotov šípov a niekoľkých drevených rýľov a narazili na vrstvu skál, takže prestali kopať a lokalita začala pomaly upadať do zabudnutia. Podľa článku Live Science však moderná technológia opäť prišla na pomoc.

Mohyla Salhushaugen sa opäť dostala do centra pozornosti, keď archeológ Håkon Reiersen a jeho kolegovia použili moderný georadar na preskúmanie predtým považované prázdne pohrebisko. Odrazené signály poukazujú na pozostatky obrovskej lode dlhej 20 metrov. So samotným vykopávaním ešte nemohli začať, ale sú veľmi optimistickí, keďže v oblasti sa už našli 2 ďalšie pochované lode z obdobia Vikingov.

Ostrov Karmøy a jeho okolie mohli byť miestom zrodu vikingskej kultúry. Bola to oblasť strategického významu, odkiaľ sa dala ľahko kontrolovať lodná doprava a námorný obchod pozdĺž nórskeho pobrežia. Na svojom panstve tu žil legendárny prvý vládca severskej krajiny Harald I. Krásnovlasý.

Nový objav môže tiež potvrdiť skoršie predpoklady, že Vikingovia zvyčajne pochovávali svoje lode blízko seba v skupinách. Dôvody zatiaľ nie sú známe, je však jasné, že rituál pochovávania lodí zohrával v živote slávneho moreplaveckého národa veľmi dôležitú úlohu. Napríklad, keď pochovávali svojich kráľov, k lodiam sa mohli priblížiť len po doskách, aby posilnili pocit, že sú stále na vode a že ich panovník nezomrel, ale odplával k svojim dávnym bohom.

Táto oblasť bola už vtedy veľmi bohatou archeologickou lokalitou, kde sa našla 15 metrov dlhá loď a loď dlhá viac ako 20 metrov, ako aj niekoľko ďalších významných nálezov. Predpokladá sa, že na súčasnom pohrebisku sa okrem pozostatkov lode, o ktorých sa predpokladá, že odpočívali pod zemou 1200 rokov, môžu nachádzať aj ďalšie dôležité poklady.

Pozrite si nasledujúce video a dozviete sa viac o tajomstvách legendárnych vikingských lodí.

Súvisiace články