Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Ohavná skamenelina v Austrálii: V tej dobe by ste žiť nechceli!
Zdielať na

Ohavná skamenelina v Austrálii: V tej dobe by ste žiť nechceli!

Pozrite si tiež archívne video o strachu z obrovských pavúkov.

Nie je to najlákavejšia predstava.

Ak sa zamyslíte nad tým, kde na svete žijú najnebezpečnejšie a najodpornejšie tvory, mnohí by si vybrali Austráliu. Tento kontinent je domovom najsmrteľnejších tvorov na svete, najmä pavúkov, kde aj tie priateľské vyzerajú ako z hororu, ale v porovnaní so svojimi predchodcami sú celkom krotké.

Vedci v Novom Južnom Walese objavili nález, ktorý je svetovým unikátom: exemplár pavúka, prvého svojho druhu objaveného kdekoľvek na svete. Pavúk, člen čeľade Barychelidae, ktorý mohol žiť približne pred 11 - 16 miliónmi rokov a dostal meno Megamonodontium mccluskyi, bol obrovský, ako môžete vidieť na videu.

Matthew McCurry, paleontológ z Univerzity Nového Južného Walesu, uviedol, že v celej Austrálii sa doteraz našli len štyri fosílie pavúkov, čo vedcom mimoriadne sťažuje pochopenie evolučnej histórie tohto živočícha: práve preto je tento objav taký dôležitý, pretože poskytuje nové informácie o vyhynutí pavúkov v tom čase.

McCurry uviedol, že najbližší žijúci príbuzný objavenej fosílie žije v súčasnosti v dažďových pralesoch Singapuru a Papuy-Novej Guiney, čo naznačuje, že v určitom období mohla mať Austrália podobné podnebie, ale s rozšírením sucha sa rozšíril aj tento obrovský pavúk.

Ide o veľmi dôležitý objav pre vedecký svet, druhú najväčšiu fosíliu pavúka v histórii. Telo práve nájdeného exemplára má priemer približne 23,31 milimetra, a keby natiahol nohy, ľahko by dosiahol na oba konce ľudskej dlane.

Robert Raven, arachnológ z Queenslandského múzea, bol z objavu tiež veľmi nadšený a povedal, že ide o najväčšieho pavúka z čeľade Barychelidae, aký bol objavený nielen v Austrálii, ale aj na svete. Povedal, že ide o veľkú vec, pretože pavúky sa na rozdiel od iných živočíchov fosilizujú pomerne zriedkavo.

Súvisiace články