Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vedci objavili dvojmetrovú lebku pravekej vodnej príšery
Zdielať na

Vedci objavili dvojmetrovú lebku pravekej vodnej príšery

Pozrite si tiež archívne video o pravekom jašterovi.

Ide o najdokonalejšie zachovaný takýto nález. Všetko si môžete pozrieť vo videu.

Objav 150 miliónov rokov starej lebky pliosaura v roku 2023 šokoval svet po tom, ako ju vykopali z 12 metrov vysokého útesu na Jurskom pobreží. Lebka patrila pliosaurovi, starovekému morskému plazovi, ktorý by svojou silou hryzenia prekonal Tyranosaura rexa, a teraz bola zapísaná do Guinnessovej knihy rekordov.

Lebka pliosaura s názvom "SeaRex" je kompletná na 95 percent, čo z nej robí najkompletnejšiu lebku svojho druhu na svete. Obsahuje takmer všetky pôvodné kosti a 130 ostnatých zubov, ktoré sú navzájom prepojené tak, ako to bolo pred 150 miliónmi rokov, keď pliosaurus plával v oceáne.

"Skúmal som už mnoho cimmeridských pliosaurov, ale nikdy som nevidel tak dobre zachovaného ako tento,"

- uviedla Dr. Judyth Sassoon, odborníčka na pliosaury z Bristolskej univerzity, pre Guinnessovu knihu rekordov.

"Obsahuje množstvo anatomických detailov v jedinom exemplári, ktoré sú v iných exemplároch zachované len čiastočne."

Lebka bola objavená po tom, čo nadšenec pre fosílie Phil Jacobs našiel rypák na pobreží Dorsetu. Nahral video a poslal ho odborníkovi na fosílie Stevovi Etchesovi MBE, majiteľovi zbierky Etches, kde bola lebka pliosaura vystavená.

Vyťahovanie dvojmetrovej lebky zo skaly je podrobne opísané v programe BBC Attenborough And The Giant Sea Monster. Napriek všetkým jeho skúsenostiam so svetom prírody možno povedať, že nadšenec pre skameneliny sir David Attenborough bol týmto objavom fascinovaný.

"Je to jedna z najväčších lebiek, aké som kedy videl,"

- uviedol Sir David Attenborough v e-maile pre IFLScience.

"Chcem povedať, že je obrovská, a hoci som si bol vedomý jej veľkosti, keď som ju prvýkrát objavil, nedokázal som plne oceniť, aká veľká môže byť celá hlava, a tá je obrovská. Práve samotná veľkosť na mňa urobila prvý dojem."

Lebka je teraz vystavená v zbierke Etchesovcov v Kimmeridge v Dorsete, pričom Steve Etches ju označil za

"jeden z najdôležitejších exemplárov, ak nie vôbec najdôležitejší exemplár, aký bol kedy objavený z kimmeridžskej hliny, a celosvetovo je to jeden z najlepších exemplárov, aké môžete vidieť."

Etchesova zbierka teraz vyzýva k darom na "záchranu SeaRexa", pretože sa domnieva, že lebka nie je všetko, čo sa dá na tomto úseku pobrežia preskúmať.

Súvisiace články