Prečo chutí roztavený syr lepšie? Veda konečne našla odpoveď
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: FreePik
Vedci z Univerzity Yale objavili dôvod, prečo ľudia uprednostňujú tavený syr pred studeným.
Každý má rád syr. Dobre, niektorí ľudia nie, ale tí pravdepodobne tento článok nečítajú. A táto potravina, ktorá sa často používa ako prísada do sendvičov alebo na pizzu, je podľa mnohých ešte lepšia, keď je roztavená - a odborníci z Yaleovej univerzity prišli s vysvetlením, prečo by ľudia mohli uprednostniť jeho lepkavú, roztavenú formu pred pôvodnou štruktúrou.
Odpoveď spočíva v tuku. Konkrétne v „milostnom vzťahu“ ľudí k tuku. Samozrejme, nie je to jedna k jednej, ale chuťové poháriky si žiadajú tučné jedlá, nech už držíte akúkoľvek diétu.
Aký je však rozdiel medzi taveným a normálnym syrom? Odpoveď spočíva v procese tavenia, pri ktorom sa uvoľňuje tuk zachytený v podstate v tuhej štruktúre mliečnych bielkovín, čo má za následok krémovú štruktúru. Treba však poznamenať, že nie všetky syry sa tavia rovnakým spôsobom v závislosti od pomeru jednotlivých zložiek.
Pri zahrievaní syra sa okrem tukov môžu uvoľňovať aj aminokyseliny, ako napríklad glutamát, uvádza IFLScience. Ten má chuť umami, známu aj ako šiesta tajomná chuť. Čerešničkou na torte je, že krémovejšia štruktúra pravdepodobne prispieva aj k tomu, že roztavený syr rovnomernejšie obalí chuťové poháriky ako studená, tvrdá verzia. To môže viesť k intenzívnejšiemu chuťovému zážitku.
Odpoveď na otázku, prečo teplý tavený syr chutí lepšie, je teda celkom jednoduchá - a najlepšie na tom je, že okrem lepšieho chuťového zážitku to nemá žiadne nevýhody, takže si pokojne na svoj najbližší sendvič nastrúhajte štedrú porciu syra - nikto vás však nebude súdiť za to, že ste si počas strúhania odhryzli.