Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Z TÝCHTO talianskych delikates je unesený celý svet
Zdielať na
Life

Z TÝCHTO talianskych delikates je unesený celý svet

Zdroj: Shutterstock

Tie najchutnejšie talianske dezerty poznajú aj tí najväčší odporcovia sladkostí: spomeňme napríklad tiramisu, panna cottu, ktoré sa tešia veľkej obľube po celom svete a sú obľúbeným dezertom, či už ide o taliansku alebo inú tematickú reštauráciu. Tu ale ich výpočet nekončí, Taliani vyrábajú aj fantastické cestá a krémy.

Sfogliatella

Nie je prehnané tvrdiť, že tento koláč v tvare mušle je jednoducho nádherný. Zárezy z lístkového cesta sú akoby boli vyrobené z tvrdeného textilu.

Vonkajšok je chrumkavý, zatiaľ čo výplň jemná a krémová.

Vo väčšine prípadov sa do jeho vnútra dáva sladká ricotta zmiešaná s trochou citróna a škorice, ale jedli sme už aj varianty s pistáciami, mandľovou smotanou a kandizovaným ovocím.

Shutterstock

Cannolo

Cannolo sa na Sicílii teší prinajmenšom rovnakej vážnosti ako malé mestečko Taormina. Talianske pomenovanie znamená rúrku a týka sa, samozrejme, chrumkavého tvaru sladkého cesta. Koľko domácností, toľko variantov, čiže sa vyrába v mnohých verziách. Jedna vec je istá: je to skutočne lahodný pocit, keď sa po zahryznutí tvrdšie kúsky cesta premiešajú v ústach s jemným krémom ricottou. V jeho koncoch sa nachádzajú pistácie, čokoláda alebo kandizované pomaranče a nechýba na ňom práškový cukor.

Neexistuje sicílska cukráreň či pekáreň, kde by ste cannolo nemohli ochutnať.

Shutterstock

Panettone

S príchodom Vianoc sa pulty talianskych obchodov zaplnia veľkými škatuľami panettone, ktoré svojím tvarom pripomínajú krabicu na klobúk.

Sladké, nadýchané ovocné kysnuté cesto pochádza z Milána. Veľkej obľube sa teší už niekoľko storočí a viaže sa s ním aj zopár romantických príbehov: podľa niektorých zdrojov sa pôvodne nazýval Pan de Toni, po istom šľachticovi, ktorý sa zamiloval do chudobnej pekárskej dcéry a jej ruku chcel získať tak, že jej upiekol tento koláč.

Shutterstock

​Maritozzo

Maritozzo je zákusok vyrábaný špeciálne v regióne Lazio a zvyčajne sa konzumuje k raňajkám. Vo svojom názve ukrýva výraz  „marito“, čo znamená „manžel“, pretože podľa starej tradície, ak obdaroval mladík svoju vyvolenú v prvý piatok v marci, mohla v ňom nájsť zásnubný prsteň.

Sladká brioška, sa ​​najčastejšie pripravuje s píniovými orechmi alebo hrozienkami a je bohato plnená šľahačkou.

Je ideálna k raňajkám s cappuccinom alebo pri romantických príležitostiach. V súčasnosti ju Rimania pripravujú aj v slanej verzii ako pouličné jedlo: plnia ju tatárskou omáčkou a rôznymi marinovanými rybami. Mnohí tento zákusok milujú aj plnený zmrzlinou.

Shutterstock

​Baby au Rhum

Na záver sme si nechali pochúťku, ktorá má zaujímavý pôvod. Neapolčania ju síce považujú za svoju rovnako ako pizzu, ale v skutočnosti pochádza z Poľska, len bola trochu vylepšená. V 16. storočí chceli manželku jedného z vládcov potešiť tradičnou poľskou bábovkou, ale obávali sa, že bude pre ňu príliš suchá, takže ju pre istotu namočili do rumu..

Monarcha neskôr priniesol tento opojný recept do Francúzska, kde ho trochu vylepšili a získal svoj dnešný tvar podobný hríbu.

A francúzski cukrári, pracujúci v Neapole, potom rozšírili tento rumový koláč v hlavnom meste Kampánie, kde ho polievali citrónovým likérom, rozpustenou čokoládou a anglickým krémom.

Shutterstock

Súvisiace články