Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Neznámi bojovníci v Egypte? Tajomný obraz z podzemia šokuje vedcov
Zdielať na

Neznámi bojovníci v Egypte? Tajomný obraz z podzemia šokuje vedcov

Pozrite si tiež archívne video o objavení vzácnych hrobiek v Egypte.

Zvláštny papyrus rozpráva príbeh o armáde ríše.

Staroveké egyptské kráľovstvo sa mohlo pochváliť na moderné pomery veľkou a silnou armádou, ktorá zohrávala kľúčovú úlohu pri udržiavaní vplyvu na svojom území po tisíce rokov. Zdá sa, že približne pred 3500 rokmi sa na dobývaní podieľali aj zahraniční bojovníci a špeciálny papyrus rozpráva o zahraničnom aspekte armády ríše, o cudzích légiách a o hustom prepojení ríše so Stredomorím, o ktorom sa doteraz nehovorilo, pretože toto prepojenie bolo učencom neznáme.

18. dynastia, ktorá znamenala začiatok Novej ríše, nastúpila na trón okolo roku 1550 pred n. l. a vládla Egyptu približne 250 rokov. Počas tohto obdobia stáli na čele ríše panovníci ako Achnaton, Nefertiti a Tutanchamon. V tomto období bola ríša najväčšia. Podľa fragmentu papyrusu mohla egyptská armáda zamestnávať nielen miestnych vojakov, ale aj cudzincov.

Na obrázkoch je jasne vidieť muža s odlišným vzhľadom, ktorý má na hlave špicatú prilbu s ušnicami a ponáhľa sa po bojisku. Ide o nový poznatok.

Odkiaľ mohol neznámy bojovník pochádzať?

Je pravdepodobné, že táto postava je mykénsky bojovník, ktorý sa objavuje vo svojej typickej prilbe. Staroveký grécky mestský štát prekvital v 16. storočí pred naším letopočtom a existoval takmer štyri storočia, kým ho definitívne nezničila invázia Morských národov.

Existuje teda dobrý dôvod domnievať sa, že bojovník zobrazený na papyruse zo 14. storočia pred n. l. skutočne pochádzal z ďalekej krajiny. Egyptská armáda bojovala proti Líbyjčanom a mykénsky bojovník sa pravdepodobne pridal k egyptskej armáde s niekoľkými svojimi spoločníkmi. To svedčí o veľmi silných väzbách, ktoré mala ríša s mykénskou civilizáciou a ktoré sa v iných nálezoch nespomínajú.

Tento jeden malý obrázok by teda mohol podnietiť seriózny výskum medzinárodných vzťahov v dobe bronzovej, pretože ukazuje, že tieto národy sa navzájom poznali oveľa lepšie a žili v oveľa užšom kontakte, ako sa doteraz predpokladalo, a preto musíme uvažovať o medzikultúrnych vzťahoch v oveľa väčšom meradle ako doteraz. 

Súvisiace články