Zatiahnuté
14°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Deviata planéta Slnečnej sústavy? Einstein našiel riešenie
Zdielať na

Deviata planéta Slnečnej sústavy? Einstein našiel riešenie

Pozrite si tiež archívne video o deviatej planéte v Slnečnej sústave.

Astronómovia dlho hľadali záhadnú deviatu planétu.

V 19. storočí astronómovia hľadali zvláštnu planétu známu ako Vulkán. Hypotéza o tejto planéte vznikla preto, lebo určité poruchy na dráhe Merkúra boli podľa vtedajších astronomických modelov nevysvetliteľné. Tento príbeh je jednou z najzaujímavejších kapitol v dejinách vedy, ktorá sa napokon skončila vďaka teóriám Alberta Einsteina.

Existenciu planéty Vulkán prvýkrát navrhol francúzsky astronóm Urbain Le Verrier v 50. rokoch 19. storočia. Le Verrier sa preslávil už tým, že na základe chýb obežných dráh vzdialených planét predpovedal existenciu Neptúna. Podobnú metódu použil na vysvetlenie anomálií na obežnej dráhe Merkúra. Astronómovia dostali množstvo pozorovaní a správ o neidentifikovanom objekte pozorovanom v blízkosti Slnka. Tieto pozorovania boli pripisované Vulkánu.

Planéta Vulkán však nikdy nebola objavená. Vzhľadom na obmedzenia vtedajšej techniky a pozorovacích metód zostávala príčina porúch obežnej dráhy Merkúra dlho záhadou. Až kým Albert Einstein nevytvoril svoju teóriu relativity. Einsteinova teória vysvetľovala, že gravitácia nie je len sila, ale výsledok zakrivenia časopriestoru. Tento nový prístup konečne vysvetlil jemné odchýlky v obežnej dráhe Merkúra, ktoré boli predtým nevysvetliteľné.

Einsteinova všeobecná teória relativity ukázala, že dráha Merkúra v blízkosti Slnka je modifikovaná zakrivením časopriestoru a že na jej vysvetlenie nie je potrebná existencia neznámej planéty. Tento objav definitívne zrušil hypotézu o existencii planéty Vulkán a znamenal veľký prelom v modernej fyzike a astronómii.

Tento príbeh ilustruje, ako sa veda v priebehu času vyvíjala a ako boli zastarané teórie nahradené novými, presnejšími vysvetleniami. Hľadanie planéty Vulkán a následné objavy sú pripomienkou toho, že veda je vždy otvorená novým informáciám a teóriám a že riešenia záhad často prichádzajú z nečakaných smerov.