Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Objav v najstaršej egyptskej pyramídy zaskočil aj vedcov
Zdielať na

Objav v najstaršej egyptskej pyramídy zaskočil aj vedcov

Pozrite si tiež archívne video o prevoze múmií faraónov.

Záhadný predmet, o ktorom sa doteraz len špekulovalo.

Staroveký Egypt skrýva nespočetné množstvo zázrakov pre výskumníkov aj odborníkov, pričom takmer každý rok sa objaví niekoľko významných oznámení, keď sa spod zeme vynorí nejaký obrovský archeologický objav. Mnohokrát sa však stáva, že sa objavia predmety, ktorým sa spočiatku neprikladá veľký význam a do centra pozornosti sa dostanú až po identifikácii veľkých nálezov.

Jedným z takýchto nálezov je sakkársky vták, záhadný nález starý viac ako dvetisíc rokov, ktorý sa našiel v hrobke v Sakkáre vedľa Džoserovej pyramídy. Dĺžka predmetu je 16 a rozpätie vtáka je 18 centimetrov. Predmet je vyrobený z dreva a je pomerne ľahký. Hoci bol vykopaný v 19. storočí, dlho nebol skutočne preskúmaný. Podrobnejšie ho začal skúmať až vedec Messiha Khalil, ktorý tvrdí, že dizajn pripomína skôr lietajúci predmet, a preto si nemyslí, že by to mal byť vták.

Zarazilo ho, že konštrukcia objektu akoby sa riadila princípmi teórie pohybu vzduchu. Jeho hypotéza, ktorá vyvolala vo vedeckom svete značný rozruch, je, že tento objekt môže mať niečo spoločné s nejakým starovekým poznaním, ktoré sa riadilo princípmi letu. Navyše sa neskôr zistilo, že v blízkosti objektu sa našli papyrusy zaoberajúce sa letom.

Mnohí vedci sa však domnievajú, že tento objav je len hra, ktorú hrali starí Egypťania. Vták, ktorého mnohí považujú za predobraz pokusov o lietanie, je stále vystavený v Egyptskom múzeu v Káhire.

Súvisiace články