Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vedci otvorili rakvu egyptskej múmie: Oslepilo ich svetlo
Zdielať na

Vedci otvorili rakvu egyptskej múmie: Oslepilo ich svetlo

Pozrite si tiež archívne video o tom, čo skolilo Tutanchamóna.

Mimoriadny objav v Egypte, v krajine pyramíd.

V Egypte pokračuje výskum, vedci a odborníci nachádzajú množstvo hrobiek a rakví alebo sarkofágov a niektoré z nich sú úžasnou kuriozitou, pretože v hrobke nájdu niečo, čo ešte nikto nikdy nevidel. Jedným z takýchto objavov bol nález zlatých predmetov v tvare jazykov v ústach múmií, ktorých umiestnenie sa vysvetľuje egyptskou vierou.

Podľa výskumníkov Egypťania verili, že tieto malé symboly mali uľahčiť zosnulému prácu (predpokladá sa, že zosnulý mal poruchu reči), keď sa po smrti postavil pred Osirida, sudcu mŕtvych. Boli to teda akési šperky, ktoré im pomáhali prejsť na druhý breh.

Zlato sa však v egyptských hrobkách nevyskytuje len v tejto podobe, popri predmetoch sa, samozrejme, vyskytujú aj príklady pozlátenej celej múmie, ktorú objavili výskumníci. Túto hrobku našli našli ešte skôr v Gisr el-Mudir, na lokalite vedľa Veľkej stupňovitej pyramídy, ktorá ukrýva množstvo hrobiek. Pozlátená múmia je však veľmi dôležitá aj preto, že je stará viac ako štyritisíc rokov, čo z nej robí jednu z najstarších múmií, ktoré boli objavené spod hustých egyptských pieskov. Múmiu, ktorá bola pokrytá zlatom a v tme žiarila, našli archeológovia na dne 50 metrov hlbokej šachty.

Neďaleko tohto objavu sa našla múmia, v ktorej bolo počas mumifikácie ukryté zlatom vykladané srdce. Tieto nezvyčajné objavy vyvolali ohromujúci záujem na celom svete. Odborníci na tele našli aj množstvo zlatých amuletov.

Súvisiace články