Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Záhada starovekej hrobky v Egypte: Čo sa skutočne stalo?
Zdielať na

Záhada starovekej hrobky v Egypte: Čo sa skutočne stalo?

Pozrite si tiež archívne video o tom, čo skolilo Tutanchamóna.

Čo sa skutočne stalo počas vykopávok starovekej egyptskej hrobky, je utajované.

Najznámejším egyptským panovníkom na svete je bezpochyby Tutanchamón, ktorého zdobenú hrobku objavil Howard Carter v roku 1922 a v krátkom čase sa z objavu stala celosvetová senzácia, pretože hrobka bývalého faraóna bola v čase nálezu vedca takmer nedotknutá a, samozrejme, bola plná neoceniteľných pokladov a starovekých artefaktov, z ktorých mnohé sú dnes súčasťou našej popkultúry.

Následné výskumy odhalili množstvo vecí patriacich faraónovi vrátane vzorky DNA odobratej z jeho zachovalého sandálu, ktorá odhalila, že panovník bol pravdepodobne chromý, zomrel mladý a jeho hrobku dokončili po jeho smrti. Nové poznatky o okolnostiach vykopávok však môže priniesť nové informácie nielen ohľadom pyramíd, ale aj tajné dokumenty.

Už predtým sa predpokladalo, že objaviteľ mohol z hrobky odcudziť predmety, no objavili sa nové dôkazy, ktoré to potvrdzujú. To ničí romantizovaný príbeh o objavení, ktorý sme počúvali celé desaťročia.

V roku 1934 napísal filológ Sir Alan Gardiner, člen Carterovho tímu list. Tento odborník dostal amulet od Cartera, ktorý ho ubezpečil, že nepochádza z hrobky, no neskôr ho Gardiner ukázal inému odborníkovi, ktorý dospel k záveru, že skutočne pochádza z Tutanchamónovej hrobky. Gardiner v liste Carterovi vysvetľuje, že neprezradil, že táto ozdoba je od neho.

CARTER BOL PREDTÝM OBVINENÝ, ŽE DO HROBKY VSTÚPIL EŠTE PRED OFICIÁLNYM OBJAVOM.

Predtým boli zverejnené farebné zábery z objavenia hrobky v roku 1922 a úžasné scény si môžete pozrieť tu:

 

Súvisiace články