Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zistili, čo sa pred sto rokmi ukrývalo v hrobke Tutanchamóna
Zdielať na

Zistili, čo sa pred sto rokmi ukrývalo v hrobke Tutanchamóna

Pozrite si tiež archívne video o tom, čo skolilo Tutanchamóna.

Objavili sa vzrušujúce podrobnosti o náleze.

Faraón Tutanchamón bol najznámejším egyptským faraónom na svete, a to aj napriek tomu, že vládol veľmi krátko a jeho pyramída nebola postavená, čiastočne aj kvôli jeho veľmi krátkemu pôsobeniu na tróne. V Egypte bolo tradičné začať stavať pyramídu, pohrebisko faraónov, ešte v čase, keď bol faraón pri moci. Stavba takejto pyramídy mohla trvať desaťročia.

Faraón Tutanchamón bol jedným z posledných vládcov 18. dynastie starovekého Egypta, pravdepodobne syn Achnatona, a keď nastúpil na trón, bol taký mladý (mal len 9 rokov), že ho nahradili iní mocní vodcovia, napríklad Aj II. a Haremheb. Súčasný objav sa spája s Ajom. Poradcovia zaviedli v mene panovníka mnohé reformy, ktoré súviseli s egyptským náboženstvom.

V roku 1922 sa našla jeho hrobka úplne neporušená. Archeológ Howard Carter urobil obrovský objav a Tutanchamón sa dostal z neznáma a stal sa faraónom číslo jeden, pokiaľ ide o Egypt. Ale už vtedy si mnohí ľudia kládli otázku: prečo bol faraón uložený do takej malej hrobky, ktorá zvonku nejavila veľké známky veľkoleposti?

Podľa vedcov Aj, niekdajší poradca a neskorší nástupca, vymazal Tutanchamóna z pamäti Egypta, preto tá bezvýznamná hrobka, ktorá dokázala prežiť a nestačila sa stať obeťou vykrádačov hrobov v priebehu tisícročí.

Ajova hrobka sa nápadne podobá na Tutanchamónovu hrobku (podobné postavy na stenách, podobné umelecké prevedenie), čo by mohlo naznačovať, že Carterom objavená hrobka bola pôvodne vytvorená pre Aja, ale nakoniec bola použitá na pochovanie Tutanchamóna, ktorý zomrel vo veku 18 rokov, po niekoľkých rokoch svojej vlády, a veľmi nečakane, takže nemohol mať vlastnú zdobenú hrobku. A práve vo väčšej hrobke bol neskôr pochovaný Aj.

TU SÚ ĎALŠIE TAJOMSTVÁ TUTANCHAMÓNOVEJ HROBKY

Súvisiace články