Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
5 najčastejších podvodov na Temu: Na TOTO si dávajte pozor!
Zdielať na

5 najčastejších podvodov na Temu: Na TOTO si dávajte pozor!

Zdroj: FreePik

Experti na kybernetickú bezpečnosť spoločnosti ESET zozbierali taktiky podvodov, ktoré sa najčastejšie objavujú na internetovom obchode Temu.

Temu je online trhovisko prevádzkované čínskou spoločnosťou elektronického obchodu PDD Holdings. Ponúka výrazne zľavnený tovar, ktorý sa väčšinou dodáva spotrebiteľom priamo z Číny. Na tieto nekalé praktiky by ste si mali dávať pozor.

"Únik" nahých fotografií celebrít

Na platforme Temu môžete získať peňažnú zľavu alebo kupón, ak povzbudíte ostatných k nákupu na stránke a tí použijú odporúčací kód. Podvodníci používajú sociálne médiá ako trik na získanie kreditov. Napríklad na Twitteri alebo TikToku zverejnia fotografie celebrít so správou, ktorá naznačuje, že používatelia sa môžu dostať k nahým fotografiám celebrít zadaním kódu na stránke Temu. Žiadne fotografie tam, samozrejme, nie sú, podvodníci jednoducho zbierajú zľavy.

Zľavy pre Fortnite/Roblox

Podobne ako pri vyššie uvedenej taktike podvodníci často na sociálnych sieťach inzerujú bezplatné darčekové karty Roblox Robux, ktoré môžu používatelia použiť na vylepšenie svojho avatara alebo nákup špeciálnych schopností na hernej platforme. Jediné, čo musia urobiť, je zadať svoj odporúčací kód do rozhrania Temu. Obľúbený je aj prísľub získania vzácnych vzhľadov postáv Fortnite alebo skinov, z ktorých, samozrejme, ani jeden nie je pravdivý. Podvodníci jednoducho využívajú zvedavosť používateľov sociálnych sietí a skutočnosť, že Temu nepozná každý.

Falšované výrobky

Hoci sesterská spoločnosť Temu Pingduoduo je na americkom zozname trhovísk s falšovanými výrobkami duševného vlastníctva, v súčasnosti neexistujú dôkazy o tom, že Temu predáva výlučne falšované výrobky. Objavili sa však správy o kópiách, ktoré balansujú na hranici falšovania, ale neprekračujú ju. „Používateľ môže napríklad vyhľadať produkt Apple a nájsť produkty, ktoré vyzerajú ako originál za zlomok ceny, čo je dôvod na podozrenie,“ hovoria experti spoločnosti ESET.

Spolupráca s celebritami

Ďalšou taktikou, ktorá využíva popularitu Temu, je taktika podvodníkov, ktorí zverejňujú príspevky v mene celebrít, akoby daná celebrita bola v obchodnej spolupráci s internetovým obchodom. Cieľom je prinútiť fanúšikov, aby zadali propagačný kód v príspevku na stránke Temu výmenou za prísľub zvýhodnených cien na produkty v rámci spolupráce. Samozrejme, všetko je to lož; zadaním kódov len obohacujete podvodníkov.

Podvodníci sľubujúci 90-percentnú zľavu

Pozor by ste si mali dávať aj na reklamy na webových stránkach a v e-mailoch, ktoré sľubujú obrovské zľavy na široký sortiment výrobkov Temu. Používajú klasické techniky sociálneho inžinierstva, ako napríklad inzerovanie výrazných zliav na krátke obdobie. Odkazy v takýchto reklamách vedú na phishingovú stránku, kde hackeri môžu získať údaje o kreditnej karte, ale oklamaný používateľ svoju objednávku nikdy nedostane.

Súvisiace články