Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Nový fenomén zasiahol Hollywood: Jeho prvou obeťou je Tom Hanks
Zdielať na
Tech

Nový fenomén zasiahol Hollywood: Jeho prvou obeťou je Tom Hanks

Zdroj: SITA

Deepfake napodobenina známeho herca Toma Hanksa vytvorená umelou inteligenciou, sa objavila v reklame bez jeho súhlasu.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tom Hanks (@tomhanks)

"POZOR!!! Je tu video s reklamou na nejakú zubársku službu, v ktorom sa používa verzia mňa vytvorená umelou inteligenciou. Nemám s tým nič spoločné," napísal Hanks na Instagrame.

Tom Hanks na Instagrame varoval svojich fanúšikov, že reklama na zubné poistenie, v ktorej sa zdá, že vystupuje on, je v skutočnosti falošná a bola vytvorená pomocou umelej inteligencie.

V správe pre svojich 9,5 milióna sledovateľov na Instagrame herec uviedol, že jeho tvár bola použitá bez jeho súhlasu.

Hanks už predtým vyjadril obavy z umelej inteligencie, keď v podcaste len niekoľko dní pred začiatkom štrajku hollywoodskych scenáristov povedal: „Vedeli sme, že to príde. Videli sme, že budeme schopní premeniť nuly a jednotky v počítači na tváre a postavy, a odvtedy sa to len zväčšilo, vidíme to všade.“

Oscarový herec dodal, že každá jedna agentúra a právnická firma v súčasnosti vážne rokuje o právnych dôsledkoch používania niekoho tváre alebo hlasu - čo je v skutočnosti duševné vlastníctvo danej osoby - bez povolenia.

„Vďaka umelej inteligencii a technológii deepfake by ste mohli bez problémov vytvoriť sedemdielny film so mnou, povedzme od veku 32 rokov až po súčasnosť alebo kedykoľvek,“ povedal Hanks.

Dodal, že aj keby ho zajtra zrazil autobus a on zomrel, filmy a televízne seriály s ním by sa mohli natáčať aj naďalej a nikto by nedokázal povedať, či je na plátne skutočný Tom Hanks alebo len verzia vytvorená umelou inteligenciou. To je nielen umelecká výzva, ale aj vážny právny problém.

Minulý týždeň sa v USA skončil štrajk scenáristov, ktorého jedným z hlavných podnetov boli obavy, že používanie nekontrolovaných systémov umelej inteligencie vo filmovom priemysle by mohlo narušiť prácu tvorcov. Asociácia amerických scenáristov (Writers Guild of America) napokon schválila dohodu s Filmovou a televíznou asociáciou, ktorá obmedzuje používanie umelej inteligencie vo filme a televízii.

Sag-Aftra - odborová organizácia zastupujúca hollywoodskych hercov - však stále štrajkuje, čo znamená, že väčšina produkcií nemôže pokračovať. Štrajk hercov sa začal niekoľko mesiacov po štrajku scenáristov a spor sa sústreďuje na platy a neschválené používanie umelej inteligencie na výrobu hercov. Dúfame, že dohoda scenáristov pomôže vyriešiť štrajk hollywoodskych hercov.

Pokiaľ ide o Toma Hanksa, vo filme Here, ktorý režíruje Robert Zemeckis a ktorý má byť uvedený do kín na budúci rok, bude herec omladený pomocou nástroja od spoločnosti Metaphysics. Podľa spoločnosti zaoberajúcej sa umelou inteligenciou dokáže tento nástroj „vykonávať fotorealistické efekty tváre a omladenia vo vysokom rozlíšení v reálnom čase bez akejkoľvek dodatočnej postprodukcie“.

Súvisiace články

Najčítanejšie