Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Budú USA viesť ďalšiu vojnu vo vesmíre? Rusi a Číňania už hľadajú ciele
Zdielať na
Tech

Budú USA viesť ďalšiu vojnu vo vesmíre? Rusi a Číňania už hľadajú ciele

Zdroj: Shutterstock

Čoraz častejšie sa objavujú náznaky, že budúce vojny sa budú viesť vo vesmíre.

Vesmírne sily Spojených štátov (USSF) sú jednou z najnovších a najzaujímavejších vojenských síl na svete. Pôsobia ako oficiálna agentúra vlády USA v rámci ministerstva obrany a boli vytvorené na zabezpečenie slobody a bezpečnosti vo vesmíre pre Spojené štáty a ich spojencov. Medzi hlavné úlohy vesmírnych síl patrí ochrana záujmov USA vo vesmíre, podpora inovácií v oblasti vesmírnych technológií a rozvoj poznatkov a spôsobilostí súvisiacich s vesmírom.

Často sa o nich hovorí ako o silách budúcnosti, aj keď ich praktická úloha je stále trochu neurčitá. Prítomnosť človeka vo vesmíre je nevyhnutná pre mnohé aspekty moderného života vrátane komunikácie, navigácie, hospodárstva a národnej bezpečnosti. Hlavným poslaním vesmírnych síl je totiž práve zabezpečiť, aby Spojené štáty boli schopné udržať a chrániť svoju infraštruktúru a záujmy vo vesmíre, a to najmä v súvislosti s rastúcou hrozbou zo strany Číny.

Samozrejme, volanie po živote znamená aj to, že miesto, ktoré sa doteraz považovalo za mierové, sa môže ľahko militarizovať, pretože odteraz už vesmír nie je len ihriskom pre vedcov a astronautov, ale aj pre armádu. Vytvorenie vesmírnych síl je jasným signálom, že Spojené štáty sú odhodlané aktívne pôsobiť vo vesmíre a sú pripravené prevziať vedúcu úlohu v jeho aktivitách.

Tí, ktorým v tejto relatívne novej organizácii chýbali konkrétne úlohy alebo udalosti, si teraz môžu spokojne sadnúť do kresiel. Americké vesmírne sily sa pripravujú na odvážnu misiu, ktorej cieľom je nahradiť poškodený satelit v priebehu 24 hodín. Toto cvičenie je predzvesťou budúcich vesmírnych aktivít a ukazuje, ako rýchlo dokážu USA reagovať na neočakávané situácie.

Vesmírne sily síce nedisponujú elegantnými bojovými vozidlami, aké vidíme vo filmoch, ale majú množstvo satelitov, ktoré sú nevyhnutné pre americké vojenské spravodajstvo. Tieto nástroje umožňujú Spojeným štátom pozorne sledovať všetky udalosti, ktoré sa dejú vo svete.

Práve táto ich schopnosť z nich robí taký atraktívny cieľ napríklad pre Rusko alebo Čínu. A je verejným tajomstvom, že tieto krajiny môžu nepriateľské satelity doslova vyradiť z obežnej dráhy. Ak by sa niečo také stalo uprostred skutočného konfliktu, vedúci predstavitelia Pentagonu by nevideli pohyb nepriateľa, čo by zanechalo americké jednotky v zóne konfliktu zraniteľné.

Nová misia vesmírnych síl s názvom Victus Nox má otestovať schopnosť organizácie čo najrýchlejšie reagovať na takúto situáciu. Cieľom je nahradiť poškodený satelit do 24 hodín, čím sa minimalizuje narušenie vojenského spravodajstva.

Misia Victus Nox ukazuje, že vesmírne sily sú pripravené rýchlo a účinne reagovať na neočakávané situácie a že Spojené štáty sú odhodlané udržiavať a chrániť svoju infraštruktúru a záujmy vo vesmíre. Vesmírne sily sú silou budúcnosti a misia Victus Noctus je ďalším krokom na tejto ceste.

Súvisiace články