Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Kus vybuchnutej vesmírnej lode zdemoloval auto
Zdielať na
Tech

VIDEO: Kus vybuchnutej vesmírnej lode zdemoloval auto

Zdroj: SpaceX/Flickr

Málokto by čakal, že mu na auto spadne kus rozbitej vesmírnej lode.

Počas studenej vojny dominovalo vesmírnemu výskumu súperenie medzi Spojenými štátmi a Sovietskym zväzom, ale dnes, po zatienení Ruska, sa uchádzačom číslo jeden stala Čína a súkromné spoločnosti, ktoré sú čoraz dominantnejšie. NASA úzko spolupracuje s vesmírnou spoločnosťou SpaceX, ktorú založil Elon Musk, a do jej gigantickej multiplatformovej vesmírnej lode Starship vkladá veľmi veľké nádeje. Nedávno však došlo k nešťastiu.

Test najväčšej a najvýkonnejšej rakety, akú kedy ľudstvo zostrojilo, 20. apríla neprebehol presne podľa očakávaní. Štyri minúty po štarte vo výške takmer 30 kilometrov explodovala a rozpadla sa na kusy. Po prvých protichodných správach šéf spoločnosti potvrdil, že výbuch bol úmyselný. Po tom, čo po štarte zlyhali tri z 33 motorov Raptora a neskôr ďalšie tri, sa pozemná kontrola z bezpečnostných dôvodov rozhodla spustiť protokol autodeštrukcie.

Samočinný systém prerušenia letu splnil svoju úlohu a hoci pre vonkajšieho pozorovateľa to mohlo vyzerať ako zlyhanie, nebolo to tak. Experti SpaceX tvrdia, že získali veľa užitočných informácií a sú pripravení štart čoskoro zopakovať. Existuje však minimálne jeden človek, ktorého nehoda hlboko zasiahla.

YouTuber LabPadre bol "svedkom" dramatických momentov na kvalitných záberoch. Pri incidente sa našťastie nikto nezranil, čo sa však nedá povedať o neďaleko zaparkovanom aute Chrisa Bergina, ktorý pracoval pre NASA Space Flight. Do auta narazil kus vybuchnutej vesmírnej lode a my sa o incidente môžeme presvedčiť na vlastné oči vďaka nahratému videu.

Bergin uviedol, že vozidlo nebolo totálne zničené, ale utrpelo vážne škody. Napriek tomu je veľmi vďačný, že mohol natáčať tak zblízka a neľutuje, čo sa stalo. Znepokojujúcejšie je, že základňa Starbase sa nachádza v blízkosti rezervácie divokej prírody a trosky z vybuchujúcej rakety neušetrili ani ju.

;

Súvisiace články