Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Do rodinného domu vrazil meteorit: Jeho pôvod šokoval vedcov!
Zdielať na
Video

Do rodinného domu vrazil meteorit: Jeho pôvod šokoval vedcov!

Zdroj: DilanArezzo/Pixabay

Je zriedkavé, aby meteorit zasiahol dom, ale vedci boli ešte viac šokovaní, keď ho preskúmali.

Nachádzame sa v Hopewell Township v New Jersey, kam dorazil nečakaný návštevník z vesmíru. Nie mimozemšťania, pozor, ale objekt skutočne prišiel z veľkej diaľky. Kovovo vyzerajúca skala narazila do rodinného domu.

Meteority pri vstupe do zemskej atmosféry zvyčajne zhoria. Je preto pomerne zriedkavé, aby tieto kamene dopadli na zem, a ešte zriedkavejšie, aby jeden z nich zasiahol dom. Meteorit dokonca prenikol stropom bytu. Portál Space.com uviedol, že meteorit podrobne preskúmal Nathan Magee, vedúci katedry fyziky na The College of New Jersey (TCNJ).

Tento meteorit patrí do triedy chondritov. Chondritické meteority padajú v 85 percentách prípadov pri meteorickom roji. Väčšina doteraz nájdených chondritov bola objavená v Antarktíde a naozaj len zriedkavo dopadajú do obývaných oblastí. Špeciálnu horninu si môžete pozrieť kliknutím sem.

​Meteorit bol ešte teplý, keď ho Suzy Kop v pondelok okolo poludnia objavila v spálni svojho otca. Odborníci potom vyčistili dom od škodlivých rádioaktívnych zvyškov a odovzdali kameň na testovanie.

Vedci s úžasom zistili, že meteorit, ktorý sa k nim dostal, má približne 4,56 miliardy rokov, čo znamená, že je tu od začiatku našej Slnečnej sústavy. To znamená, že obsahuje aj úlomky, ktoré zostali po jeho vzniku.

Po analýze sa zistilo, že ide o chondrit triedy LL-6, ktorý obsahuje menej železa ako ostatní členovia jeho rodiny a je najmenej o 30 - 40 percent hustejší ako najbežnejšie horniny na Zemi, ako sú bridlice a žula.

Horninu z vesmíru budú vedci, samozrejme, ešte dlho analyzovať. Odhalí ešte veľa zaujímavých skutočností.

Nižšie si môžete pozrieť aj video, v ktorom uvidíte, akú veľkú dieru meteorit prerazil do stropu.

Súvisiace články