Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dva obrie meteority narazili do Marsu: Odhalili niečo šokujúce hlboko vo vnútri planéty
Zdielať na
Chill

Dva obrie meteority narazili do Marsu: Odhalili niečo šokujúce hlboko vo vnútri planéty

Zdroj: NASA

Vedci našli vysvetlenie storočného problému.

Mars sme začali priamo spoznávať s pomocou roverov Sojourner, Spirit, Opportunity a Perseverance len pred pár rokmi, takže si zrejme budeme musieť ešte dlho počkať, kým nás červená planéta prekvapí niečím vedeckým zaujímavým.

Teraz napríklad vedci našli vysvetlenie problému, ktorý, bez preháňania, zamestnáva špecialistov už celé storočie. K riešeniu viedli dva obrovské dopady meteorov, ktoré môžu tiež vysvetliť, ako vzdialená planéta vznikla.

Obe vesmírne skaly narazili na povrch Marsu v druhej polovici roku 2021 a vyhĺbili krátery s priemerom 130 metrov. Vibrácie zachytila ​​aj vesmírna sonda InSight od NASA a výskumníci pomocou dopadov určili štruktúru kôry planéty v hĺbke 5 až 30 kilometrov.

„Toto bolo prvýkrát, čo sme mohli pozorovať seizmické vlny na mimozemskom telese. Dokonca ani misie Apollo to nedokázali na Mesiaci,"

- pochválil sa výskumník Doyeon Kim z Zürichu. Výsledky prekvapili aj ich, keďže ukázali, že kôra Marsu je hustejšia, než sa očakávalo. To vyhodnotili ako mimoriadny objav, pretože z toho vedia vydedukovať, ako pred miliardami rokov vznikla červená planéta.

Okrem toho sa v dôsledku týchto dvoch dopadov vyriešila storočná záhada, konkrétne prečo v prípade Marsu vidíme asymetrickú povrchovú dichotómiu. Podstatou toho je, že vulkanické nížiny severnej pologule ukazujú úplne iný obraz ako náhorné plošiny pokryté meteoritovými krátermi južnej časti.

Teraz však nazreli do hlbokých vrstiev planéty a otvorili cestu k vysvetleniu nezrovnalosti. Zdá sa, že Mars tam dole ukazuje oveľa jednotnejší obraz ako na povrchu, to znamená, že nie sú vyrobené z rôznych materiálov, ako sa predtým predpokladalo, takže táto dichotómia sa už nezdá taká výnimočná.

Súvisiace články