Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Marse našli kamenný kruh desivo podobný Stonehenge: Môže prepísať ľudskú históriu
Zdielať na
Video

Na Marse našli kamenný kruh desivo podobný Stonehenge: Môže prepísať ľudskú históriu

Zdroj: Pixabay

Je to umelý alebo prirodzený útvar? Aj tu vznikla večná debata.

Stonehenge v južnom Anglicku je pravdepodobne jednou z najzáhadnejších stavieb na Zemi. Netušíme, kto a prečo ho postavil, no v podstate ani kedy. Podľa najpravdepodobnejšieho predpokladu jeho najstaršie časti vznikli okolo roku 2500 pred Kristom a kompletná verzia o štyri storočia neskôr.

Kamenné kruhy boli pravdepodobne vhodné na pozorovanie významných astronomických udalostí, no je možné, že slúžili aj ako miesto na rituálne činnosti. Na základe výskumu britských univerzít je tiež pravdepodobné, že symbolizoval jednotu kmeňov žijúcich v minulosti vo vojne.

​Konštrukcie podobné Stonehenge nájdeme aj v iných častiach našej Zeme, no prekvapivým vývojom je, že sme nedávno našli takýto útvar aj na Marse. Podivný útvar objavila už v roku 2012 sonda Mars Reconnaissance Orbiter, ktorá urobila snímky povrchu červenej planéty vo vysokom rozlíšení a stále skúmala najvhodnejšie miesta pristátia pre pristávacie jednotky.

Na "Marshenge" (mnoho ľudí ho tak hneď označilo) je skutočne úžasný pohľad, pretože veľké kusy skál sú posadené na kopci uprostred kráterového útvaru a zdá sa, že tvoria celkom pravidelné kruhy.

Po objave sa tábor pozorovateľov Marsu okamžite rozdelil na dve veľké skupiny. Veriaci na UFO považujú kamene za stopy dávnej mimozemskej, vyspelej civilizácie, zatiaľ čo výskumníci sa snažia poskytnúť vedecké vysvetlenie tohto javu.

Podľa ich názoru mohol vzniknúť rovnako ako pohyblivé kamene kalifornského Údolia smrti na Zemi. V noci sa pod skalnými kúskami vytvorí ľadová vrstva, takže sa môžu aj pri miernom pohybe vzduchu posunúť o niekoľko metrov. Marshenge je však príliš pravidelný na to, aby to tak bolo a kamene sa sotva dokážu posunúť nahor a dostať na vrchol kopca - takže záhada zatiaľ zostáva nevyriešenou.

Súvisiace články