Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pod Stonehenge objavili úžasnú vec: Prekonáva všetky naše doterajšie poznatky
Zdielať na
Chill

Pod Stonehenge objavili úžasnú vec: Prekonáva všetky naše doterajšie poznatky

Zdroj: Pixabay

Jedna z najzáhadnejších stavieb sveta vie odborníkom vždy ukázať niečo nové.

Jednou z najzáhadnejších stavieb na svete je pravdepodobne megalitické kamenné monštrum vo Veľkej Británii Stonehenge, ktoré sa v posledných desaťročiach stalo skutočnou popkultúrnou ikonou. Stavba inšpirovala mnohé umelecké diela a každoročne gigantickú stavbu, ktorej pôvodná funkcia rozdeľuje vedcov a odborníkov už desaťročia, navštívia tisíce ľudí zo Slovenska. Pravdou však môže byť, že Stonehenge v skutočnosti mohol mať oveľa viac funkcií, takže nemusí mať nevyhnutne známy „inštitucionálny“ význam svojho vytvorenia.

Aj keď v súvislosti so Stonehenge väčšinou počúvame o akejsi funkcii pravekého kalendára, archeologické vykopávky v okolí potvrdzujú aj jeho ďalšie funkcie. V dôsledku vzrušujúcej práce vedci v predchádzajúcich rokoch špekulovali, že by mohol predstavovať akúsi jednotu kmeňov Britských ostrovov, ktorej predchádzali krvavé občianske vojny. A keďže podobných kamenných stavieb je v oblasti viacero, vedci stavbám pripisujú aj funkciu označovania hraníc.

Existujú však aj iné vysvetlenia.

Vykopávky na tomto mieste potvrdili, že v Stonehenge je toho oveľa viac, ako sa na prvý pohľad zdá, keďže sa tu našli aj podzemné rituálne mohyly a pohrebiská, ako aj pozostatky mystických stĺpov, ktorých sa našlo v tejto oblasti pomerne mnoho. Je teda tiež možné, že rituálna stavba mohla byť pohrebiskom šľachticov, ale množstvo pozostatkov ležiacich pod kamenným náhrobkom, samozrejme, nevylučuje, že zároveň slúžila viacerým funkciám. Ba čo viac, predchádzajúci výskum ukázal, že oblasť okolo Stonehenge môže byť miestom na Britských ostrovoch, kde ľudia žili najdlhšie, podľa množstva nálezov tu ľudia mohli žiť aj 10 000 rokov a Stonehenge je len veľmi malá časť všetkých väčšej štruktúry, ktorá sa tu nachádzala.

To už potvrdili mnohé výskumy v posledných rokoch.

Súvisiace články