Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najzáhadnejší úkaz na svete bol zachytený na videu: Dodnes naň neexistuje žiadne vysvetlenie
Zdielať na
Video

Najzáhadnejší úkaz na svete bol zachytený na videu: Dodnes naň neexistuje žiadne vysvetlenie

Zdroj: Wikimedia/Tahoenathan

Národný park Death Valley je naozaj zvláštne miesto.

Údolie smrti v Severnej Amerike je jedným z najhorúcejších miest na Zemi a jeho najzvláštnejším prvkom je tajomná Racetrack Playa. Tu sa po plochej púštnej krajine plazia skaly, zdanlivo nepoháňané žiadnou silou, len vlastnou.

Čo by mohlo byť tajomstvo plachetnicových kameňov

Národný park Death Valley, ktorý sa nachádza na hraniciach Kalifornie a Nevady, bol vyhlásený za chránenú oblasť v roku 1933 a je domovom jedného z najpodivnejších javov na svete: skál, ktoré sa po púšti pohybujú bez gravitačného pričinenia.

Skaly známe ako "plachetnicové kamene" majú veľkosť od malých až po stokilogramové.

Hoci ich nikto nikdy nevidel pohybovať sa na vlastné oči, dlhá stopa, ktorú za sebou kamene zanechali a periodické zmeny ich polohy dávajú jasne najavo, že áno, pohybujú sa.

Aké môže byť vedecké vysvetlenie?

Skaly Racetrack Playa sú dolomity a syenity, rovnaké materiály, z ktorých sa skladajú okolité hory. Pod vplyvom eróznych síl dopadajú na suchú púštnu pôdu a odtiaľ sa pohybujú horizontálne a zanechávajú za sebou dokonalé stopy.

Mnohé z najväčších skál zanechávajú stopy dlhé až 400 metrov, čo naznačuje, že v horúcej púšti naozaj „prešli“ veľké vzdialenosti. Skaly s drsným spodkom zanechávajú rovné stopy, zatiaľ čo skaly s hladkým dnom majú tendenciu ísť kľukatou cestou. Plachetnicové kamene boli pozorované a študované od začiatku 20. storočia a bolo predložených mnoho teórií na vysvetlenie ich záhadných pohybov, no nevieme ich potvrdiť s istotou.

V roku 2014 sa vedcom po prvý raz podarilo zachytiť pohyb kameňov pomocou časozberných záznamov. Výsledky naznačujú, že plachetnicové kamene sa pohybujú v dôsledku dokonalej rovnováhy ľadu, vody a vetra.

Plachetnicové kamene v Údolí smrti naďalej vzrušujú návštevníkov parku aj vedcov.

Súvisiace články