Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Objavili chodiace stromy: Za lepším miestom dokážu prejsť až 20 metrov
Zdielať na
Video

Objavili chodiace stromy: Za lepším miestom dokážu prejsť až 20 metrov

Zdroj: Pixabay

Z hlavného mesta Ekvádoru sa k chodiacim palmám dostanete po dosť hrboľatej ceste. Cesta do srdca biosférickej rezervácie, asi 100 km juhovýchodne, trvá celý deň.

Tri hodiny autom na okraj lesa, potom 7-15 hodín loďou, mulicou a pešo, väčšinou do kopca a po blatistých cestách, aby ste sa dostali do odľahlého vnútrozemia. Ale námaha stojí za to, keď vezmeme do úvahy, že sa nachádzame uprostred panenského lesa, kde môžete vidieť niečo nezvyčajné: chodiace palmy.

Podobne ako Enti v trilógii Pán prsteňov od JRR Tolkiena, aj tieto stromy sa v skutočnosti pohybujú lesom, a to tak, že rast novovyrastených koreňov ich postupne posúva, niekedy aj dva-tri centimetre za deň.

Zatiaľ čo niektorí vedci polemizujú o tom, či tieto stromy chodia, paleobiológ Peter Vršanský z Ústavu SAV v Bratislave tvrdí, že tento jav videl na vlastné oči:

„Ako pôda eroduje, stromu narastú nové, dlhé korene, ktoré hľadajú novú a pevnejšiu pôdu. Niekedy dosahujú až 20 metrov, čo je úžasné a ťažko pochopiteľné. Keď sa korene usadia v novej pôde a strom sa k nim trpezlivo nahne, staré korene sa zdvihnú do vzduchu,“

- vysvetlil vedec pre BBC.

Celý proces slúži na to, aby sa strom premiestnil na nové miesto, kde je viac slnečného svetla a pevnejšia pôda, samozrejme, toto plazenie môže trvať aj niekoľko rokov.

 

Súvisiace články